Achtergrond

Kernenergie heeft wél degelijk toekomst

27-09-2020 11:02

Naar aanleiding van Bert Brussens Kernenergie, fantastisch idee maar praktisch onhaalbaar, en niet vanwege morele bezwaren’Kernenergie in Nederland is een gepasseerd station’ artikel, een artikel met een meer optimistische kijk. Voor wat dit waard is, want geschreven door een leek.

Lees meer van Michiel Mans

In Brussens artikel passeert zijn interview (juni 2020) met prof. dr. ir. kernreactorfysica Wilfred van Rooijen. Een zeer interessant interview. In het interview meldt van Rooijen dat met het huidige verbruik en het toekomstige verwachte verbruik er nog voor zo’n 50-60 jaar uranium is (economisch winbaar op basis van known reserves – een flexibel gegeven).

Voor sommigen was dat interview van bijna twee uur misschien wat te lang. Gelukkig heeft van Rooijen in juli twee artikelen geschreven voor klimaatgek.nl. Daarin passeert zo’n beetje dezelfde materie als in het interview. Beide stukken zijn zeer de moeite van het lezen waard.

https://klimaatgek.nl/wordpress/2020/07/10/kernenergie-en-thoriumreactoren/
https://klimaatgek.nl/wordpress/2020/07/26/kernenergie-en-thoriumreactoren-deel-2/

Dan op naar de positieve kijk.

Als het einde nakende is voor uranium, is thorium dan (toch) een mogelijk alternatief?

Mondiale thorium voorraden:


(Foto: bewerkt screenshot world-nuclear.org current-and-future-generation thorium artikel)

Als je een beetje rekent met bovenstaande tonnen en wat ter kernzake kundige Kirk Sorensen in 2003 becijferde (jaarlijks 1500 ton thorium verbruik om de wereld van elektriciteit te voorzien), kun je met die tonnen de wereld 4237 jaar van elektriciteit voorzien.

Nu is een bron, geen bron, en bovendien is er binnen ter kernzake kundige kringen geen ’97 procent consensus’ voor Sorensens (et al.) kijk op- en berekeningen met thorium.

En toch. Ook al is er nog geen commerciële thoriumreactor-energiecentrale, er wordt wel aan gewerkt en er wordt aan R&D gedaan. Zij het bescheiden, ook in Nederland (1, 2, 3).

In de VS heeft een nogal buitenbeentje reactor in het verleden goede resultaten behaald in de derde fase van haar bedrijf. Het betreft de Shippingport Atomic Power Station (1958-1989). Deze draaide aanvankelijk op een overcomplete marine (carrier) kernreactor werkend met verrijkt uranium, maar de laatste reactor was een thermische kweekreactor waarin ook thorium werd gebruikt. Met positief resultaat.


(Foto: bewerkt screenshot Wiki-Shippingport artikel)

Meer link 9 uit de screenshot >

Light Water Breeder Reactor: Adapting A Proven System

At 12:30 am, on August 26, 1977, the operators at the Shippingport Atomic Power Station began lifting the central modules of the experimental breeder reactor core into the blanket section. At 04:38 am, the reactor reached criticality. During the next five years, the core produced more than 10 billion kilowatt-hours of thermal power – equivalent to about 2.5 billion kilowatt hours of electrical power – with a current retail value of approximately $200 million.

It showed no signs of approaching the end of its useful life. It was obvious from the core performance that the reactor was at least a very efficient converter with a long life core. However, in October, 1982, the reactor was shut down for the final time under budgetary pressures and a desire to conduct the detailed fuel examination needed to determine if breeding had actually occurred.

A report on the experiment was quietly issued in 1987. The core contained approximately 1.3% more fissile material after producing heat for five years than it did before initial operation. Breeding had occurred in a light water reactor system using most of the same equipment as used for conventional reactor plants.

https://atomicinsights.com/light-water-breeder-reactor-adapting-proven-system/

Mochten thoriumontwikkelingen tegenvallen, is uranium nog niet ‘uitgewerkt’ (zie eveneens van Rooijens interview en artikelen).

Bij onder andere Argonne National Laboratory (anl.gov) zien ze recycle opties helemaal zitten. Wat ze vet brengen.

‘RECYCLING USED NUCLEAR FUEL FOR A SUSTAINABLE ENERGY FUTURE’ – TURNING NUCLEAR WASTE INTO A “WONDERFUEL”

https://www.anl.gov/sites/www/files/2018-10/Pyroprocessing_brochure_2018.pdf

Aansluitend op bovenstaande pyroprocessing wordt er recyclend gewerkt aan (snelle) kweekreactoren (meervoudige technieken). Met name in Rusland en China. Ook de heilige graal kernfusie is niet afgeschreven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kweekreactor
https://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor
https://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power

Al met al lijkt kernenergie vooral een kwestie van niet willen in plaats van niet kunnen (al dan niet meer toekomstig). Waar een passage (via klimaatgek.nl) van Wilfred van Rooijen deels op aansluit >

“Anno 2020 is het Nederlandse energiebeleid dermate gepolitiseerd dat wetenschappelijke en technische expertise volkomen ondergeschikt is gemaakt aan de dogmatische “visie” van allerlei politieke en maatschappelijke organisaties, hetgeen leidt tot (ernstig) sub-optimale uitkomsten en een wildgroei van allerlei fantasten met slechte ideeën – bijvoorbeeld mensen die claimen dat kernreactoren met thoriumbrandstof de panacee voor alle energieperikelen zouden zijn. In de praktijk is het allemaal niet zo simpel.

In Nederland is het noodzakelijk om de energiesector te rationaliseren. Het is tijd dat men beseft dat een moderne, hoogtechnologische samenleving niet kan overleven op een combinatie van zonlicht, een stevige bries en gemalen koeienpoep. De belangrijke rol van kernenergie op korte en lange termijn zal dan onmiddellijk duidelijk worden. Als onderdeel van die rationalisatie moeten ook private investeerders (pensioenfondsen, etc.) hun verantwoordelijkheid nemen en (weer) meer investeren in kernenergie. Als private investeerders zich net zo enthousiast op kernenergie zouden storten als op allerlei (onzinnige) projecten rondom “renewables” en “sustainability” was de wereld in 2020 een stuk verder gekomen in de reductie van de uitstoot van CO2 [7].”

Je kunt je daarbij afvragen in hoeverre het nagenoeg totale gebrek aan diversiteit in zowel de politiek als delen van de ambtelijke top hierbij een rol spelen. In deze kringen schitteren bèta’s en ‘techneuten’ immers vooral door afwezigheid.

Ref:

https://www.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/thorium.aspx)
https://www.tudelft.nl/tnw/over-faculteit/afdelingen/radiation-science-technology/research/research-groups/reactor-physics-and-nuclear-materials/research/innovative-reactors-and-fuel-cycles/
https://en.wikipedia.org/wiki/Occurrence_of_thorium

https://www.world-nuclear-news.org/NN-China-begins-building-pilot-fast-reactor-2912174.html
https://energycentral.com/c/ec/china-nuclear-energy-news-061420

Lees ook: Stefan Gaillard – Extinction Rebellion, denken jullie ook aan kernenergie?

Lees ook: We moeten gesprek aan gaan over bijdrage kernenergie aan toekomst zonder broeikasgassen

Lees ook: VVD laat drie scenario’s met nieuwe kernenergieplannen doorrekenen