Binnenland

Zeeuwse scholenkoepel legt knie in nek van Zwarte Piet, en dat plotseling vlak voor Sinterklaasviering

29-09-2020 12:23

Wel raar dat de blanke arm en hand de stam van de boom vormt en de gekleurde handjes de takken vormen...

Sommige scholen gooien Zwarte Piet pas met het hoofd naar beneden van een flatgebouw nadat ze uitvoerig hebben gesproken met ouders en kinderen zodat die ook hun zegje hebben kunnen doen. Andere scholen laten Zwarte Piet heel langzaam in een kooi in het water zakken, elk jaar een stukje verder, zodat ouders en kinderen rustig kunnen wennen aan het overlijden van hun geliefde racistische blackface kindervrind.

Bij de Zeeuwse scholenkoepel Albero echter hebben ze een uitgebreid ‘diversiteitsbeleid’, dus dan weet je het wel: de meeste ouders stemmen D66 scholen onder deze koepel zijn vooral bezig met opzichtig PR-deugen en vooral niet met onderwijs (sowieso, hahaha, onderwijs, in Nederland anno 2020, HAHAHAHA!). Daarom legt scholenkoepel Albero per direct de knie in de nek van Zwarte Piet en drukt lang maar hard door. Gewoon van de ene op de andere dag: ‘Sorry kinders, Zwarte Piet is kapot. Kreeg zojuist nekschot. Maar hee, jullie zitten wel op een kapotdeugende school waar diversiteit een motherfucking kernwaarde is! We gaan nu de Sjoerd Sjoerdsma-vlag hijsen!’

Via de media en tegelijkertijd via een brief werden ouders en kinderen, vlak voor de (geheime) intocht van de Sint, even fijntjes op de hoogte gesteld van RIP Zwarte Piet. Zonder bloemen, zonder koffie, zonder cake.

Want ‘diversiteit’ don’t you know.

Daar de hele Zwarte Piet-euthanasiebrief in pdf, hieronder de sappige D66-dramvocabulaire-quotes:

“Een van de kernwaarden van Albero is ‘diversiteit’. We streven ernaar onze scholen een weerspiegeling van de maatschappij te laten zijn. De recente maatschappelijke ontwikkelingen wat betreft discriminatie en racisme hebben deze gesprekken gevoed en gekleurd.

De verwijzingen naar het slavernijverleden en de nauwe verbondenheid met andere racistische denkbeelden hebben ons doen besluiten dat we op alle Albero Scholen afscheid zullen nemen van de figuur Zwarte Piet.

Wellicht dat eventuele ontwikkelingen bij het Sinterklaasjournaal hierbij ook helpend kunnen zijn.

Tegelijk weten we ook dat er veel mensen zijn die Zwarte Piet wel op deze manier ervaren en kan het kinderen een verkeerd beeld geven van mensen met een donkere huidskleur.”