Binnenland

Elitair bubbelvrouwtje Sigrid Kaag (D66) blijkt elitair bubbelvrouwtje (D66)

30-09-2020 10:16

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.

NRC Handelsblad had een interview met Sigrid Kaag, de leider van D66 en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dat zou een thuiswedstrijd moeten worden, want Kaag wil met D66 een ruk naar links maken en tien keer meer asielzoekers naar Nederland. Dat vindt de voormalige Krant van Heldring natuurlijk s c h i t t e r e n d!

Toch was het interview ontluisterend; een perfecte illustratie van het elitaire bubbelvrouwtje Kaag in haar eigen woorden. Het is een wonder dat NRC juist nu ineens bedacht dat een krant journalistiek moet bedrijven en geen propaganda.

Leest u even mee:

Hier lijkt Kaag een slecht geprogrammeerde robot die de Lesbos-deal in verband brengt met veelzijdig Nederland.

Zijn we trots op de Lesbos-deal? Nee, absoluut niet„Nederland is heel veelzijdig”, zegt Kaag. Dat geldt ook voor de stad waarin ze woont en werkt, Den Haag, de meest gesegregeerde stad van Nederland. „Ik hoor het vooral van mijn kinderen. En ik weet het, omdat ik hier vroeger ook gewoond heb. Als je druk bent, dan ga je vooral naar dezelfde wijken. Daar zijn we vaak blind voor.”

[NRC] Constateert u dat zelf ook bij uzelf?

„Ja ja ja, absoluut. Het is niet genoeg om te zeggen dat je op zondag in een ander buurtje koffie drinkt. Het gaat om mensen ontmoeten, er zijn. Mijn kinderen hebben een heel sterk gevoel bij Den Haag. Die zeggen ook vaak: ‘mam je hebt geen flauw idee wat voor stad Den Haag is’. Daar hebben ze wel gelijk in. Ik ga eigenlijk alleen naar andere wijken als ik een reden heb.”

NRC vraagt…door…? En ontmaskert…

[NRC] Komt u ook wel eens in de Schilderswijk, bijvoorbeeld?

„Jawel, toen ik net minister was, met de secretaris-generaal.”

Die van Buitenlandse Zaken?Kaag wisselt een blik met haar politiek assistent. Dan, met haar armen in de lucht: „Die van de Verenigde Naties! Think big!”

U voerde campagne onder de slogan ‘nieuw leiderschap’. Wat betekent dat eigenlijk?„Ik heb gezegd dat het gaat om leiderschap om Nederland uit de crisis te helpen, om een inclusieve samenleving op te bouwen.”

En die topambtenaar toen had gelijk: Kaag leest haar dossiers niet. Voorbeeld 1:

[NRC] U sprak over een „ambitieus” programma. D66 wil één miljoen extra huizen bouwen in 2035. Minder dan wat volgens het ministerie nodig is. Is dat dan ‘ambitieus’?

„Eeuhm, nou, ik denk dat leden dat wel gaan amenderen, om zo snel mogelijk naar één miljoen te gaan. Kijk, ik heb de datum van 2035 niet gesteld.” Kaag kijkt naar haar politiek assistent.

[NRC] Neemt u daar afstand van?

„Nee, het is gewoon een praktische constatering. Het moet zo snel mogelijk, die één miljoen huizen.” Weer een blik op haar politiek assistent.

[NRC] Dus 2035, dat is niet ambitieus genoeg?

„Nou, nee. Idealiter niet nee.” Lachend: „Het is not done voor een lijsttrekker om een amendement in te dienen op het eigen verkiezingsprogramma. Dit zal misschien het moment zijn waarop de lijsttrekker dat wel doet.”

Voorbeeld 2:

[NRC] Een ander punt: jullie pleiten in het verkiezingsprogramma voor een vermogensbelasting van 1 procent voor mensen met een vermogen boven een miljoen euro. Op dit moment is de effectieve vermogensbelasting 1,58 procent voor die groep. U wilt een belastingkorting?

„Ja, dat zou je zeggen. We hebben het op detailniveau laten doorrekenen, ik heb die totale doorrekening nog niet gezien.”

[NRC] Het kabinet wil naar 1,9 procent vermogensbelasting. Waarom dan een halvering?

„Nou, ik heb daar op dit moment geen antwoord op. Ik moet even kijken naar…”

Ze kijkt vragend naar haar politiek assistent, die het antwoord wel weet: „Wij willen daar een procent bovenop.” Kaag knikt.