Politiek

Slechts 320 van 4000 50Plus-leden op nieuwe lijsttrekker gestemd, online stemmen te lastig

03-10-2020 15:43

Zaterdag heeft een klein deel van de leden van 50Plus Liane den Haan gekozen als nieuwe lijsttrekker. De door het partijbestuur unaniem aanbevolen externe kandidaat behaalde 52 procent van de stemmen tegenover 42 procent voor rivaal en huidige fractievoorzitter Corrie van Brenk. Kamerlid Leonie Sazias trok zich zoals aangekondigd terug in de hoop daarmee te voorkomen dat Van Brenk verkozen zou worden.

Nadat Jan Nagel eerst al in de voetsporen van het CDA trad door met het volledige bestuur een kandidaat-lijsttrekker erdoor te drukken, volgt Nagel nu ook het CDA door te zeggen dat de niet verkozen leden ‘een belangrijke rol’ krijgen. Verliezer Van Brenk legt zich bij haar nederlaag neer en verlaat na de verkiezingen de Kamer, zoals ze eerder al verklaarde.

De NOS laat weten dat ‘het merendeel van de leden met Den Haan dus voor een nieuw gezicht [heeft] gekozen.’ Toch valt uit hetzelfde artikel op te maken dat dit niet mogelijk is. Naar schatting hebben namelijk slechts 320 van de 4000 leden hun stem uitgebracht tijdens de online vergadering. Dit omdat het online stemmen veel te lastig is voor de stokoude partijleden. Ze moesten binnen 20 seconden hun keuze maken, een tijdsraam dat in retrospect te ambitieus blijkt voor de 50Plussers.

Wanneer de volgende grote ruzie binnen 50Plus uitbreekt is op dit moment nog lastig te voorspellen, maar naar verwachting zal dit nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar zijn.