Binnenland

Wanbeleid gemeente Zaanstad zorgt voor financiële puinhoop bij jeugdzorg

03-10-2020 14:25

De schitterende historische en monumentale architectuur van Zaandam.

De speurders van Follow The Money hebben zich weer eens op wat bonnetjes gedoken en hierbij opmerkelijk nieuws naar boven gevist. De jeugdzorg in Zaanstad blijkt namelijk een financiële puinhoop. Zo werd er de afgelopen 4 jaar 34 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot en niemand kan precies verklaren waarom. Ondanks al dit extra geld zagen 13 van de 36 jeugdzorginstellingen in de regio zich deze zomer alsnog gedwongen om een cliëntenstop in te voeren. De kosten rezen simpelweg de pan uit.

Een kwade zaak, aangezien Zaanstad nog al eens te maken heeft met losgeslagen jeugdbendes en 15-jarige messentrekkers. De gemeente is het hier wel mee eens en wil nu graag extra geld vanuit Den Haag om het probleem op te lossen.

Volgens de eigen Rekenkamer moet het stadsbestuur van Zaanstad maar eerst eens goed naar zichzelf kijken. Zij spreken dan ook van een stuurloos en inconsistent beleid. Zo strooide de gemeente volgens de Rekenkamer jarenlang rond met voorschotten voor zorg alsof het confetti was. Ook kwamen zij veel ‘spookjongeren’ tegen die alleen op papier cliënt waren. Daarnaast konden zorginstellingen halve maanden binnen een zorgtraject declareren als hele.

Grofweg gezegd komt het erop neer dat zorgaanbieders konden vragen wat ze wilden en de gemeente Zaanstad betaalde wel. De werkelijke prijs van dit alles wordt natuurlijk zoals altijd verrekend op straat.

Zaanstad is overigens niet de enige gemeente die te maken heeft met oplopende kosten. Bijna de helft van alle gemeentes geeft meer uit aan jeugdzorg dan vooraf berekend.