Politiek

Stef Blok: Pete Hoekstra weet niets van fondsenwerving tijdens FvD-bijeenkomst op Amerikaanse ambassade

05-10-2020 15:09

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en Thierry Baudet.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra weet niets van vermeende fondsenwerving tijdens een bijeenkomst van Forum voor Democratie (FvD) op de Amerikaanse ambassade vorige maand. De ambassade heeft aangegeven dat voor zover haar bekend er niet gesproken is over campagnefinanciering en fondsenwerving en dat er geen financiële toezeggingen gedaan zijn door deelnemers aan de bijeenkomst. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) na meerdere gesprekken met Hoekstra maandag aan de Tweede Kamer.

Lees ook – Thierry Baudet over vermeende Amerikaanse steun: ‘Eerst waren het toch de Russen?’

De Groene Amsterdammer schreef vorige maand een artikel genaamd Een geschenk uit Washington. FvD organiseerde een partijbijeenkomst op de Amerikaanse ambassade in Wassenaar, met als gastheer ambassadeur Pete Hoekstra. Ook zou de partij fondsen hebben geworven bij de aanwezigen. Dit zou op gespannen voet met internationale verdragen staan. Bram van Ojik (GroenLinks) noemde het zelfs ‘inmenging in onze verkiezingen‘.

Blok meldt daar over:

“De Amerikaanse ambassade heeft het ministerie ervan verzekerd dat zij in geen geval toestaan dat er met ondersteuning van de ambassade of Amerikaanse diplomaten fondsenwerving of campagnes voor politieke partijen plaats zou vinden.”

De Amerikanen nodigen vaker op verschillende momenten in het jaar politieke partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer uit om met de ambassade in dialoog te gaan. Blok: “Deze handelwijze is in lijn met wat van een buitenlandse ambassade verwacht mag worden.”  Hierbij wordt, aldus de ambassade, de invulling van een dergelijk evenement grotendeels aan de politieke partijen gelaten. De bijeenkomsten met politieke partijen hebben zodoende in verschillende vormen en op verschillende locaties plaatsgevonden, bijvoorbeeld lunches, videoconferenties met de ambassadeur als gastspreker en ook zgn. ‘townhall’-bijeenkomsten, op de Amerikaanse ambassade maar ook elders in het land. De ambassade heeft aangegeven dat het primair aan de politieke partijen is om te bepalen wat het uitnodigingsbeleid is en of het een klein gezelschap betreft of dat het juist gaat om een grotere groep deelnemers.

De formele uitnodiging voor deze bijeenkomst is uitgegaan vanuit de Amerikaanse ambassade, omdat veiligheids- en gezondheidsvoorschriften dat dicteren en van tevoren bekend moet zijn wie deel zal nemen. Om dezelfde redenen staat de ambassade evenmin toe dat er geluid- en beeldopnames gemaakt worden. De ambassade heeft aangegeven dat de uitnodigingenlijst door de partij is vastgesteld. De aanwezigen kregen voor de officiële uitnodiging al een mail afkomstig van het hoofd fondsenwerving van Forum.

Blok vindt het ‘onwenselijk’ dat ‘de beeldvorming’ is ontstaan dat het om een fondsenwervingsbijeenkomst zou gaan. “Die boodschap is ook overgedragen aan de ambassade.”