Binnenland

Criminele asielzoekers uit veilige landen terroriseren treinen in Overijssel

07-10-2020 12:22

Still via YouTube

Eerder schreven we al over Brabantse dorpen die geteisterd worden door criminele asielzoekers uit veilige landen. Vandaag kijken we naar de situatie in Zwolle en Emmen. De treinen tussen die twee plaatsen hebben namelijk structureel last van intimiderende Veiligelanders.

Zo hebben deze nieuwkomers vaak geen geldig treinkaartje bij, kunnen ze zich niet legitimeren en dragen ze zelden een mondkapje. Volgens bestuurder Wim Eilert van de vakbond VVMC heeft het treinpersoneel verder ook regelmatig te maken met geweld van Veiligelanders. “In de trein worden ze regelmatig ook agressief, verbaal maar soms ook fysiek.”

Het aantal incidenten is inmiddels zo sterk gestegen dat Arriva zich nu gedwongen ziet om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo lopen stewards nu standaard in duo’s rond en krijgen ze ook een bodycam omgehangen. “Immers, een bodycam heeft een preventieve en de-escalerende werking naar de reiziger toe en het draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid”, verklaart woordvoerder van Arriva Liesbeth Oelen aan het Dagblad van het Noorden.

In landen als Marokko treedt de politie vaak minder de-escalerend op tegen zwartrijders die zich misdadig gedragen. Voor veel criminele Veiligelanders is Nederland dan ook een waar paradijs om veel te stelen en eens lekker zichzelf te zijn. Het ergste wat hen immers kan overkomen is een betaalde vakantie terug naar het geboorteland met een tas vol verbindende bekeuringen en boetes als souvenir.

Situatie in Ter Apel in 2019