Hart voor Den Haag collega William de Blok hield woensdag een vlammend betoog over de zwaar overspannen Haagse woningmarkt. Jarenlang kop in het zand steken beleid heeft geresulteerd in een inschrijfduur voor een sociale huurwoning, die is opgelopen tot 6 jaar (!). 150.000 Hagenezen die staan ingeschreven voor een sociale huurwoning, is bizar. De leefbaarheid staat, mede als gevolg van overbevolking, ernstig onder druk en in tal van wijken is de bevolkingssamenstelling in onbalans. Capaciteitsproblemen in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Volkshuisvestelijk wanbeleid, bijvoorbeeld als het gaat om verkamering, stijgende huizenprijzen, een tekort aan starterswoningen, studenten die ten prooi vallen aan huisjesmelkers, slechte kwaliteit van de woningen en de sociale cohesie die verdwijnt. Tot 2025 groeit de Haagse bevolking met zo’n 9.000 inwoners per jaar; een aantal waar niet tegenaan te bouwen valt. Een knop om aan te draaien, is het indammen van de bevolkingsgroei. “Onaanvaardbaar. We gaan geen hek om Den Haag bouwen”, was de stellige reactie van PvdA-wethouder Martijn Balster tijdens het debat.
De PvdA-bestuurder, die deze week zijn zetelaantal in een peiling van Omroep West zag slinken tot 2 zetels, gaat met deze stellingname volledig voorbij aan de steeds groter wordende groep mensen die zich grote zorgen maken over de te grote toename van de bevolking. Vorige week nog werd bekend dat gemeenten komend jaar tussen de 10.000 en 13.500 extra plekken moeten realiseren voor de opvang van vluchtelingen. Samen met Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam en Wil van Soest van de Amsterdamse Partij van de Ouderen heb ik gesteld dat de niet aflatende stroom nieuwkomers drukt op de leefbaarheid in de al overbelaste wijken. Bovendien vinden wij dat er niet op te bouwen is tegen de bevolkingsgroei in de drie steden. Wij eisen daarom van onze stadsbesturen dat zij er bij het Rijk op aan te dringen om de wettelijke taakstelling, die de drie steden verplicht om vluchtelingen op te vangen, te schrappen.
De afgelopen jaren waren er gemiddeld ongeveer 6500 plekken nodig voor vluchtelingen die in ons land mogen blijven. Dat aantal moet dus met 50 tot 100 procent omhoog. Dat komt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) druk bezig is met het wegwerken van de achterstand bij het beoordelen van asielzaken. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om mensen die een verblijfsvergunning krijgen op te vangen en te voorzien van een woning. De landelijke overheid gaat helemaal voorbij aan het feit dat er in onze steden tal van wijken overbelast zijn. De bevolkingssamenstelling is in onbalans. Bovendien drukt overbevolking op de leefbaarheid en zorgt onder meer voor criminaliteit, radicalisering en vervuiling op straat. Het absorptievermogen van onze steden is al lange tijd bereikt. Tel daarbij het tekort aan zorg-, onderwijs-, en politie- en handhavingscapaciteit op en je weet dat niets doen geen optie is. Alleen met het inperken van de bevolkingsgroei kunnen we de sociale cohesie in onze zwakste wijken laten terugkeren.
De druk op de woningmarkt is de laatste jaren, zeker in de steden, enorm gestegen. Naast een natuurlijke bevolkingsgroei, wordt deze groei vooral verklaard door immigranten. Onze stadsbesturen willen er tienduizenden nieuwe woningen per jaar bijbouwen. Maar je ziet bij de planvorming dat de rek eruit is, er zit gewoon een limiet op het aantal mensen dat je per vierkante meter kwijt kunt. Zeker als je ook een leefbaar en veilig woonmilieu wilt creëren.
Daarbij was onderzoek dat Kantar deed in opdracht van De Telegraaf klip en klaar: Een meerderheid in Nederland vindt dat immigratie moet worden beperkt. Bijna tweederde (65%) is voor inperking. Een substantieel deel van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond (48%) deelt deze mening. Aanleiding voor het onderzoek zijn de nieuwe bevolkingsprognoses, waaruit blijkt dat Nederland in 2039 mogelijk 19 miljoen inwoners telt. Deze voorziene groei wordt veroorzaakt door immigratie. Veel Nederlanders vrezen dat de voorspelde bevolkingsgroei leidt tot zeer grote problemen in de zorg en woningbouw. Een zeer groot deel (91%) vindt dat er nauwelijks ruimte is voor meer inwoners.
Het wordt tijd dat wij die terechte zorgen eindelijk eens serieus gaan nemen, in plaats van je kop in het zand te steken.