Wat gebeurt er wanneer je kwetsbare mensen met (psychische) problemen allemaal bij elkaar zet om ze zo weer te laten integreren in de maatschappij? Dan krijg je een situatie zoals in de Ruiterstraat in Rijnstad Arnhem. Hier worden cliënten geplaatst van zowel Grow in Life (geestelijke gezondheid en verslavingszorg) als het RIBW (Regionale Instelling voor Beschermend en begeleid wonen). Uit angst voor wraakacties durven de oorspronkelijke bewoners alleen anoniem tegen De Gelderlander te vertellen wat er toen gebeurde:
“Er hangt een ongure sfeer. Als ik ’s ochtends naar mijn werk loop en ik zie dealers en hun klanten daar rondhangen, sta ik wel op scherp. Ik denk dat het de integratie van mensen met meervoudige problemen ten goede komt als zij meer verspreid over verschillende wijken wonen.”
Verder klagen bewoners over geluidsoverlast, agressief gedrag en vechtpartijen. Hoeveel mensen met een rugzakje er precies in de straat zijn geplaatst is onduidelijk vanwege privacyregels.
Volgens directeur Lucia Thakoersing van Grow in Life zijn omgekeerd haar cliënten eveneens bang voor de nieuwe buren. “Zij voelen die angst omdat ze weten dat ze met argusogen bekeken worden. Ik heb de directe omwonenden geïnformeerd over onze instelling en mijn telefoonnummer gegeven zodat ze mij kunnen bellen bij overlast.”
Naast problematische mensen worden de binnenstadbewoners verder ook nog eens geteisterd door problematische geiten. Hoogste tijd dus dat burgervader Ahmed Marcouch de touwtjes eens wat aantrekt en weer ouderwetse orde & gezag terugbrengt in zijn stad. De hardwerkende burgerman heeft immers wel wat beters te doen dan de hele nacht naar het gemekker van een of ander Arnhemse zorggeit te luisteren!