Business

Bol.com stopt tijdelijk met verkoop complotboeken

09-10-2020 14:38

Boeken met mogelijk kwetsende inhoud, foto door Artem Beliaikin via Pexels

Webshop Bol.com heeft laten weten dat ze boeken waarin complottheorieën worden gepromoot voorlopig niet zullen verkopen, dat meldt RTL Z. De nieuwszender vroeg aan Bol een reactie op het feit dat de onlinegigant boeken verkoopt waarin de ‘QAnon-theorie‘ wordt gepromoot of de ernst van de coronacrisis in twijfel wordt getrokken. Bol reageerde daarop dus met de mededeling dat dit type boeken tijdelijk niet meer bij hen te koop is. Uit de berichtgeving van RTL valt niet op te maken of de vragen aan Bol verband houden met het verwijderen van de complotboeken.

Het wel of niet verkopen van boeken over complottheorieën is al lange tijd onderdeel van discussies over vrijheid van meningsuiting. Enerzijds is er de invalshoek dat men alles moet kunnen zeggen of beweren dat anderen niet direct schaadt, maar anderzijds is er het bezwaar dat juist complottheorieën mensen direct kunnen schaden. Volgens de FBI zijn de onbewezen wappieverhalen zelfs een vorm van binnenlands terrorisme.

In een schriftelijke verklaring laat Bol weten dat slechts bij hoge uitzonderingen boeken uit de winkel worden verwijderd. Het gaat dan om boeken die aanzetten tot discriminatie en haat. In andere twijfelgevallen wordt per boek een afweging gemaakt. Het bedrijf geeft aan het beleid continu te ontwikkelen omdat men blijft leren waardoor de inzichten voortschrijden:

“Om goed te kunnen beoordelen wat wordt ervaren als controversieel, discriminerend/kwetsend luisteren we dagelijks naar de feedback van onze klanten en partners en gaan we in gesprek met overheden en externe experts. We blijven leren en ons beleid continu ontwikkelen volgens voortschrijdend inzicht, passend bij de actualiteit in Nederland en België”

Dat de complotboeken nu tijdelijk niet verkrijgbaar zijn bij Bertelsmann On-Line heeft als reden dat ze eerst goed naar deze boeken willen kijken voordat wordt bepaald of ze voor verkoop geschikt zijn:

‘Zo kunnen we experts om advies vragen en een goed label formuleren indien nodig.’

Bij sommige boeken wordt dan mogelijk een disclaimer geplaatst zoals nu ook al gebeurt met anti-vaccinatie boeken.

Lees ook:

Bart Collard – Hoe bepaalt Bol.com wat als kwetsend ervaren kan worden?