Chris Aalberts – Betonrot bij 50PLUS is pas net begonnen want de Senaat wordt in 2023 herkozen 

10-10-2020 12:22

50PLUS-voorzitter Jan Nagel. (Screenshot YouTube)

Goed nieuws van het hoofdbestuur van 50PLUS. Nu Liane den Haan is gekozen als lijsttrekker, gaat de 50PLUS-karavaan op volle kracht vooruit richting de verkiezingen van maart. Er is al een ‘zeer prettig en nuttig verlopen overleg’ geweest tussen onder andere de Tweede Kamerfractie, senator Martin van Rooijen en partijvoorzitter Jan Nagel. Fractievoorzitter Corrie van Brenk – volgens het hoofdbestuur volstrekt ongeschikt als lijsttrekker – heeft bevestigd dat het uit de lucht gegrepen is dat ze tussentijds gaat opstappen. Ze komt in maart niet terug, maar zal deze Kamerperiode met grote energie in de 50PLUS-bankjes afmaken.

‘Van Brenk zal wel erg veel zin hebben om nog een paar maanden voor deze partij actief te blijven’

Je zou bijna denken dat het hoofdbestuur veronderstelt dat de eigen achterban dement is en dus overal intrapt. Er zijn alom twijfels over de gevolgde procedure bij de lijsttrekkersverkiezing, waarbij ouderen in twintig seconden hun stem moesten uitbrengen terwijl ze het systeem niet begrepen en sommigen niet op tijd konden stemmen. De hele aanloop was al zo georganiseerd dat Den Haan sowieso meer kans maakte dan Van Brenk. Om de boel verder de juiste kant uit te duwen zette Kamerlid Leonie Sazias nog even een mes in de rug van haar fractievoorzitter met ‘een uitgelekt filmpje’. Toevallig zeg.

Van Brenk zal wel erg veel zin hebben om nog een paar maanden voor deze partij actief te blijven. Haar enthousiasme blijkt in ieder geval niet uit haar gulle felicitaties aan het adres van Den Haan, want die zijn nergens te vinden. Ze gaan wel binnenkort koffiedrinken, meldt het hoofdbestuur. Haast hebben ze kennelijk niet. Ik denk dat Van Brenk wel wat beters te doen heeft.

We zouden natuurlijk kunnen doen alsof 50PLUS een partij is van ouderen die vooral bezig zijn een baantje voor zichzelf te regelen, om in de nadagen van hun carrière nog iets relevants te doen en alsnog belangrijk te worden. Dat patroon tekent zich af bij heel wat leden, maar geldt niet voor de belangrijkste kopstukken: politici als Corrie van Brenk en Martin van Rooijen hebben hun sporen natuurlijk allang verdiend. Je kunt dus prima beargumenteren dat het hen alleen om de inhoud gaat. Misschien blijft Van Brenk dus toch zitten tot maart. Ze hoeft immers niet naar Nagel en Den Haan te luisteren.

‘Den Haan wil de partij verbreden met nieuwe thema’s, maar de oude garde is vooralsnog vooral met pensioenen bezig’

Wat dat betekent voor de politieke inhoud laat zich raden. Den Haan wil de partij verbreden met nieuwe thema’s, maar de oude garde is vooralsnog vooral met pensioenen bezig. Dat is ook niet zo gek, want pensioengerechtigden leveren al jaren alleen maar in. Juist op dit onderwerp heeft Den Haan een andere lijn dan de partij waar ze lijsttrekker van is. Ze is vanuit haar vorige baan als ANBO-directeur voorstander van het nieuwe pensioenakkoord waarmee het pensioenstelsel flink worden verbouwd. 50PLUS is mordicus tegen.

Dat lijkt een detail van voorbijgaande aard. Den Haan vindt het immers normaal dat als de koers van een organisatie verandert er ook mensen boos weglopen. Zo ging het bij de ANBO toch ook? Rob de Brouwer, de man onder wiens leiding het verkiezingsprogramma zou worden geschreven, is alvast opgehoepeld. Dat ruimt lekker op, helemaal in lijn met de visie van Den Haan, want je houdt mensen nu eenmaal niet vast als ze de nieuwe koers niet steunen. Alleen jammer dat senator Martin van Rooijen de lijn van De Brouwer steunt. Hij blijft tot 2023 senator en als hij tussentijds opstapt komt De Brouwer op zijn plek.

Chris Aalberts – 50PLUS heeft nu een voorvrouw die net zo goed bij de partij past als een hoerenloper bij de ChristenUnie

Boze reacties in de mail en de app vanuit 50PLUS omdat ik deze week schreef dat Den Haan bij 50PLUS past als een hoerenloper bij de ChristenUnie. Over de verwoording kun je twisten, maar voor de klagers toch even een vraagje. Wat zegt het dat het partijbestuur van 50PLUS een lijsttrekker pusht die een politieke lijn voorstaat die volstrekt tegengesteld is aan de jarenlange inspanningen van de Kamerfractie? Wat zegt het dat een van de drie Kamerleden van de partij – Sazias – opeens voor zo’n lijsttrekker is, terwijl haar fractie al jarenlang een ander verhaal verkondigt?

Het zegt natuurlijk dat de politieke inhoud bij 50PLUS op de laatste plaats komt. Niet bij Van Brenk en Van Rooijen, maar zeker wel bij de rest.

‘Een normale partij met een echte visie verandert niet opeens 180 graden van koers’

Bij de ledenvergadering van vorige week presenteerde Maurice de Hond een onderzoek onder 50PLUS-stemmers, of wat daarvan over is. Het is een mooie illustratie van het grote probleem: politiek moet je bedrijven vanuit een visie en vanuit principes, niet vanuit de vaststelling dat er in Nederland veel ouderen zijn en dat je daar dus een partij bij kunt verzinnen. Je kunt die partij laten roepen dat de pensioenen moeten verbeteren want dat willen ouderen graag horen en dat levert dan zetels op. Een partij zou echter ook een visie moeten ontwikkelen die haalbaar is én waar je gezamenlijk enige tijd achter kunt blijven staan.

Een normale partij met een echte visie verandert niet opeens 180 graden van koers. Als je dat toch doordrukt, kun je wachten op meer ellende. Van Brenk is in maart weliswaar weg, maar Van Rooijen pas in 2023. De enige die ondertussen nog blij wordt van 50PLUS heet Henk Krol.