Er zijn een aantal zaken die je liever niet ziet bij agenten en machteloosheid is er daar een van. Toch blijkt uit onderzoek van Investico in opdracht van Trouw en De Groene dat driekwart van de platte petten zich regelmatig zo voelt. Dit komt omdat politiemensen zich vaak geen raad weten met verwarde mensen.
Of het nu gaat om mensen die zichzelf pijn doen of juist anderen tot last zijn, 65% van de agenten heeft het gevoel kennis te missen. Hierdoor escaleren situaties met verwarde mensen regelmatig in geweld. Zo blijkt ook uit deze quote van een brigadier uit Limburg:
“Wij knokken vaak met mensen die gewoon ziek in hun hoofd zijn. Echt triest dat het zover is gekomen.”
Sinds begin dit jaar geldt de Wet verplichte ggz. Deze probeert de taakverdeling tussen politie en ggz beter af te stemmen. Toch zegt meer dan 60% van de agenten dat ze nog steeds af en toe mensen met psychische problemen vervoeren. Eenzelfde aantal dienders zegt dat ze ook dit jaar verwarde mensen in de cel hebben moeten zetten. De reden hiervoor zijn de vaak extreem lange aanrijtijden van de ggz-crisisdienst.
De Nationale Politiebond zegt het probleem te herkennen. Zo zal er binnenkort meer aandacht komen voor verwarde mensen binnen de politie-opleiding. Tegelijkertijd zit er volgens voorzitter Jan Struijs wel een grens aan wat je van agenten kan verwachten:
“De mate waarin wij dit tegenkomen past niet binnen een democratische beschaving.”
Hoe ze in Japan soms verwarde mensen overmeesteren: