Aan polarisatie geen gebrek afgelopen week in de Haagse gemeenteraad. Een PVV-motie die opriep om ‘het tegengaan van bevolkingsgroei tot beleid te maken’, ontaarde ná het debat en ná de gemeenteraadsvergadering op social media in een wedstrijdje ver plassen door zichzelf benoemde moraalridders. Racisme, fascisme en vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, het kon niet op! Collegepartijen GroenLinks en de PvdA, die in een recente peiling van Omroep West zijn gedegradeerd tot kleine splinterpartijen, struikelden, in een opzichtige poging om weer wat kleur op de wangen te krijgen, over elkaar heen om titel ‘beste deugmens van de klas’ in de wacht te slepen. De PvdA noemde de motie ‘drek’ en ‘op alle fronten fout’. Volgens GroenLinks was er ‘met openlijk racisme’ een grens overschreden. Ook de Haagse Stadspartij, de club die andersdenkenden steevast wegzet als ‘extreem-rechts’ noemde de motie ‘racistisch’. Nida kwam daarop met de overtreffende trap door over een ‘fascistische motie’ te spreken. En D66-Kamerlid Jan Paternotte ridiculiseerde het onderwerp bevolkingsgroei door zich af te vragen of die zich laat stoppen door een stadsmuur, slagbomen bij Wassenaar en Voorburg, steriliseren of door het ophogen van de duinen bij Scheveningen.
Helaas zorgt deze polarisatie er alleen maar voor dat het debat direct wordt doodgeslagen. Want of we het nu leuk vinden of niet, bevolkingsgroei is een onderwerp dat we bij de horens moeten vatten. Nu staan de grenzen open en kijkt de politiek toe, terwijl de maatschappelijke problemen, ook voor Achmed en Fatima, groeien. Dat is een verwijtbaar gebrek aan daadkracht. Ik ben bezorgd over de migratie naar Nederland en het taboe daarover te spreken. Jaarlijks krijgt Nederland 82.000 nieuwkomers te verwerken, dat is over 10 jaar tijd een stad zo groot als Amsterdam. De al onder druk staande verzorgingsstaat verdient het te worden beschermd. Er is een tekort aan leraren,- zorgpersoneel en politieagenten. Er is een woningnood waar welhaast niet tegenop te bouwen is. Onbalans in de bevolkingssamenstelling, het gebrek aan sociale cohesie en een steeds verder onder druk komende leefbaarheid tart de al vele zwakke wijken in ons land. De vraag of Nederland de huidige bevolkingsgroei, mede veroorzaakt door immigratie, wel aankan is meer dan gerechtvaardigd. Uit onderzoek van Kantar blijkt dat 65% van de Nederlanders vindt dat immigratie moet worden beperkt. Een substantieel deel van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond (48%) deelt deze mening. Laten we daarom stoppen met het alsmaar trekken van de racisme- en discriminatie kaart en een open constructief debat met elkaar voeren.
Deze visie op immigratie geeft meteen een inkijkje in de vernieuwingsbeweging Code Oranje. Naast het afstoffen van de 54 jaar oude kroonjuwelen van D66, zoals het bindend referendum en de gekozen burgemeester, wil Code Oranje zich hard maken voor het versterken van de lokale democratie. Vandaag stuurden wij meer dan 700 lokale partijen een brief met een verzoek tot samenwerking, onder meer voor het wegnemen van de financiële ongelijkheid die bestaat tussen landelijke,- en lokale partijen. Dit najaar komen we met onze verdere Agenda. We willen meer zeggenschap voor de burger, ook als het gaat om het wel of niet dichtdraaien van de miljarden sluis richting Brussel. We zetten vol in op het versterken van de economie, zeker in het post-coronatijdperk. Hierbij krijgen oer-Hollandse sectoren zoals de landbouw en visserij van ons alle ruimte. We zullen de zichzelf benoemde duurzaamheid partijen verrassen met een duurzame economie die niet aan het subsidie-infuus hangt, maar die wél geld opleveren zal. Er komen hogere salarissen voor de cruciale beroepen zoals die van de leraar, de verpleegkundige en de politieagent. En de ouderen, de generatie die ons land na de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd, kunnen rekenen op een goede oude dag. En er is eindelijk oog voor de al zolang vergeten regio. Zeeland tolvrij, Groningers eindelijk zelf het budget in handen om de schade van bevingen te ondervangen, handen af van het Frysk, het zijn zomaar wat voorbeelden waar we ‘as we speak’ mee bezig zijn.