Binnenland

Jos Brech huilt en toont berouw op laatste zittingsdag

16-10-2020 15:53

Jos Brech. Screenshot Facebook.

Jos Brech heeft de laatste zittingsdag gebruikt om huilend spijt te betuigen aan de nabestaanden van Nicky Verstappen. Natuurlijk niet voor het misbruiken en vermoorden van de elfjarige jongen, want dat ontkent de man nog steeds. Wel vindt Brech dat hij eerder had kunnen vertellen over zijn vondst van het levenloze lichaam van Nicky in 1998.

“Heeft hij pijn gehad? Heeft hij naar ons geroepen? Die vragen heeft zijn moeder, maar ik heb de antwoorden niet.”

Het OM denkt daar duidelijk anders over en eist 15 jaar met dwangverpleging. Reden hiervoor is onder meer het aangetroffen DNA-materiaal van Brech op het ondergoed van Nicky. Volgens de verdachte overigens enkel het gevolg van zijn poging om de kleren van de scholier ‘wat te fatsoeneren.’

Eerder werd al bekend dat Brech zich in de jaren 80 aan jongetjes heeft vergrepen die dezelfde leeftijd hadden als Nicky. Hij bekende toen aan de politie pedofiele gevoelens te hebben. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd omdat Brech beloofde zelf hulp te zoeken. In de jaren daarna hielp de man zichzelf aan een functie als voorzitter van Tienerwerk. Ook was Brech vrijwilliger bij de scouting en werkte hij in een peuterspeelzaal. Brech had tijdens de rechtszitting geen commentaar over dit gedrag van 30 jaar terug. Het berouw daarover moet blijkbaar nog wat groeien.

De advocaat van Brech roept op zijn beurt al een tijdlang in de media dat de zaak ‘klaar‘ is. Volgens hem is het niet vast te stellen of Nicky is misbruikt. Officieel is de zaak pas op 20 november klaar, want dan doet de rechtbank een uitspraak.