Deze week gaan we dieper in op het effect van de Coronacrisis op de politieke voorkeuren.
De peiling van deze week laat wat beperkte verschuivingen zien, die in het onderstaand overzicht terug te vinden zijn. Maar op zichzelf maken we toch electoraal een zeer stabiele periode door. Het lijkt erop dat de Coronacrisis daar voor een belangrijk deel verantwoordelijke voor is.
We gebruiken de vraag in welke mate men bij het eigen gedrag rekening houdt om niet besmet te geraken als indicator van hoe groot de impact van het virus is bij de respondent. En dat zetten we af tegen de stemkeuze bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.
Bij VVD, PvdA en CDA zien we dat degenen, die aangeven bij alles wat men doet sterk rekening te houden om niet besmet te worden, trouwer zijn in hun partijkeuze dan de degenen, die dat niet bij alles doen.
Bij FVD hebben we om het effect goed te kunnen bekijken niet het stemgedrag genomen bij TK2017, maar bij PS2019. Toen haalde FVD 15% van de stemmen en nu staat die partij op 7%.
En dan zien we een opmerkelijk verschil als we PVV en FVD vergelijken met elkaar. De PVV-kiezers, die bij alles wat men doet, rekening houdt om niet besmet te worden zijn trouwer aan de PVV dan degenen die aangeven het niet bij alles te doen. Bij FVD is het echter duidelijk andersom. Daar zie je dat een fors deel van de mensen, die wel bij wat alles men doet rekening houdt om niet besmet te worden, veel minder trouw zijn aan FVD dan degenen die juist aangeven zich soms/weinig/geen rekening te houden om besmet te worden. Die kiezers zijn in sterke mate overgegaan naar de PVV. Terwijl de PVV-kiezers die niet bij alles rekening houden om niet besmet te worden niet naar FVD overgegaan zijn. Die blijven wel bij de PVV.
Het zou mij niet verbazen dat zolang de angst in het electoraat voor het virus overheerst, de electorale bewegingen klein blijven.