Buitenland

Man die Franse docent onthoofdde appte van tevoren met boze ouder van leerling

20-10-2020 18:51

Foto van: Chris Karidis

De ‘Allah akbar’ roepende man die vorige week de Franse docent Samuel Paty onthoofdde zou vlak voor de brute moord nog WhatsApp berichten hebben uitgewisseld met een boze ouder van een van Paty’s leerlingen. Na afloop van de moord plaatste extremist Abdullakh Anzorov ook beelden van het onthoofdde lichaam op Twitter. In tegenstelling tot Nederland leidde de aanslag in Frankrijk wel tot zeer geschokte reacties.

Volgens bronnen van onder andere Le Parisien liet de woedende vader zijn telefoonnummer achter op Facebook. Anzorov zou vervolgens contact hebben gezocht met deze man, die inmiddels vastzit. De politiebron weet nog niet of hij het bericht ook heeft beantwoord.

Tegen de 47-jarige docent ontstond daags na de les over vrijheid van meningsuiting, waarin spotprenten van Mohammed werden getoond, een omvangrijke haatcampagne binnen de islamitische gemeenschap. Hierbij zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ook een fatwa zijn uitgesproken, oftewel een doodsvloek. Er zitten inmiddels twee mannen vast voor het uitspreken van deze fatwa. Naar verluid is een van de twee de vader van een leerling van Paty. Onbekend is of dit dezelfde man is die WhatsApp berichten ontving van Anzorov.

De vader zou de hulp hebben ingeroepen van Collectif contre l’islamophobie en France, een organisatie tegen islamofobie die minister Darmanin nu wil laten verbieden. Ook een moskee in een Parijse buitenwijk wordt voor zes maanden gesloten nadat deze een video op Facebook plaatste gericht tegen Paty. Alles bij elkaar hebben de autoriteiten inmiddels zo’n zestien arrestaties verricht.

Woensdag zal er een nationale herdenkingsceremonie plaatsvinden voor Samuel Paty.