Binnenland

Solliciteren bij de NOS alleen voor mensen met genoeg diversiteit

20-10-2020 16:28

Screenshot van de NOS

Wie nieuws zegt in Nederland kan niet om de NOS heen. De belastingslurpende staatsomroep is met zo’n 700 journalisten immers de grootste nieuwsfabriek van het land. Een fabriek die dan ook aan de lopende band nieuwe werknemers zoekt. Deze functies liggen echter niet voor iedereen binnen handbereik. Zo gaat elke vacature van de NOS gepaard met de volgende disclaimer:

 

DIVERSITEIT IN WELKE VORM DAN OOK! Duidelijk dus dat de NOS zit te springen om nieuwe andersdenkende medewerkers. Van die collega’s die ervoor zorgen dat eindelijk eens elke bevolkingsgroep binnen de samenleving wordt gehoord. Rechtse renaissance-mensen. Oer-orthodoxe denkjoden. Jan Rap en zijn vrijzinnige maat. Conservatieve hindoes. Henk & Ingrid. Grijze Piet. Ze zitten er zwaar op te wachten bij de NOS.

Natuurlijk weten we allemaal dat dit niet waar is. Iedereen snapt meteen wat de NOS bedoelt met ‘welke vorm dan ook.’ Daarom kunnen ze dat zo lekker cryptisch houden. Bij organisaties als de NOS gaat diversiteit nu eenmaal nooit dieper dan wat huidskleur of een stukje stof om het hoofd. Nooit breder dan een paar rolstoelwielen onder de kont of een andere seksuele voorkeur in het bed. Nooit spannender dan een Conimexmix uit een fabriek ergens in Zaandam.

Kortom, oppervlakkigheden die het goed doen op de voorkant van een kleurige reclamefolder, maar meer ook niet. Van binnen is alles en iedereen bij de NOS 100% homogeen NOS: Links, deugend en zelfvoldaan.