Binnenland

Franse politie beschermt moskeeën na bedreigingen via internet

21-10-2020 18:17

Bordeaux. foto via Juan Di Nella

In de Franse steden Bordeaux en Béziers worden moskeeën vanaf vandaag beschermd door de politie. De minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, heeft hiertoe opgeroepen nadat de gebedshuizen werden bedreigd via het internet. Zo zouden anonieme schreeuwers hebben gedreigd om een moskee in Béziers in brand te steken. Volgens Darmanin een actie die totaal niets past bij de waarden die de 5e republiek voorstaat.

Moskeeën worden door sommige Fransen met argusogen bekeken sinds de onthoofding van geschiedenisleraar Manuel Paty. Vlak voor de moord werd de man namelijk in tenminste één moskee beschuldigd van islamofobie. Ook plaatste dit islamitische gebedshuis in Pantin een video op Facebook met kritiek op Paty’s educatieve vaardigheden. Op last van de Franse regering is deze moskee nu tijdelijk gesloten.

De afgelopen decennia is er vanuit o.a de Arabische Golfstaten flink veel geld gepompt in Europese moskeeën. Logischerwijs is hiermee ook een van de minst tolerante vormen van islam overgewaaid. Zo vinden bijvoorbeeld veel Syrische vluchtelingen in Duitsland de plaatselijke gebedshuizen te strak in de leer.

Ook moslims in Nederland zijn over het algemeen door de jaren heen conservatiever (pdf) geworden. Al heeft dat volgens onderzoeker Martijn de Koning meer te maken met internet, pluriformiteit en de diep xenofobe houding van de gemiddelde Nederlander tegenover moslims. Laten we hopen dat dit laatste sprookje nooit waar wordt en iedereen zijn hoofd koel houdt. De hulpdiensten in Europa hebben momenteel echt wel wat beters te doen.

Lees ook: Erdal Balci – In strijd tegen politieke islam zijn de beste zonen allang verstoten