Politiek

Onderzoek: Femke Halsema, politie en OM faalden voor, tijdens en na BLM-demonstratie

21-10-2020 13:34

Femke Halsema. (Foto Maarten Brante)

Voor, tijdens en zelfs na de veelbesproken Dam-demonstratie van 1 juni is er nauwelijks contact geweest tussen de lokale driehoek over het verloop van het protest dat door meer dan 10.000 mensen werd bezocht die de coronaregels niet in acht namen. Een onderzoekscommissie uit vernietigende kritiek op de crisiscommunicatie en de wijze waarop besluiten door de driehoek, die onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema staat, zijn genomen. Dat schrijft de Telegraaf woensdag. Eerder bleek dat het OM stelde niet betrokken te zijn geweest bij het besluit om niet te gaan handhaven op massale schendingen van de 1,5-meterregel.

Lees ook – Femke Halsema loog over BLM-demonstratie; Openbaar Ministerie was niet betrokken bij besluit

Het rapport, dat dinsdag begin van de middag werd gepresenteerd, bevestigt dat het aan alle kanten schortte aan een goede communicatie en toont een beeld van een onvoorbereide crisisorganisatie. Sterker, de leden van de driehoek hebben de demonstratie nooit gezamenlijk voorbesproken, concludeert een commissie die de gebeurtenissen op verzoek van Halsema reconstrueerde.

Al met al komt naar voren dat er sprake is van een ’slordig proces’, schrijven onderzoekers Arjen Boin, Kitty Nooy en Peter van der Velden. Uit hun bevindingen blijkt dat de leden van de driehoek de demonstratie nooit gezamenlijk hebben voorbesproken. Over de communicatie via WhatsApp zijn de onderzoekers in hun rapport eensgezind: die moet aan banden worden gelegd. “Het heeft tot onduidelijke besluitvorming geleid. Achteraf moest worden vastgesteld wie bij welk besluit was betrokken.”

Video – Geert Wilders legt Jesse Klaver uit waarom de appjes van Femke Halsema niet deugen

Ronald van Raak – De wereld draait niet om Femke Halsema

Bassiehof – Amsterdam blijkt geen republiek maar een koninkrijk met een knipmessende hofhouding