Binnenland

Twee leerlingen verdacht van aannemen geld van moordenaar Samuel Paty

21-10-2020 15:58

Foto door Chris Molloy via Pexels

Twee leerlingen van de school waar de onthoofdde leraar Samuel Paty werkte moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Ze worden ervan verdacht geld aangenomen te hebben van Abdoullakh Anzarov in ruil voor hulp bij het identificeren van de later onthoofde leraar, dat meldt Le Parisien.

Enkele uren voordat de Franse docent op brute wijze van het leven werd beroofd spraken de scholieren met de 18-jarige Tsjetsjeen terwijl deze naar huis liep. Mocht aangetoond worden dat de tieners zich bewust waren van de bedoelingen van Anzarov, dan kunnen ze aangeklaagd worden voor ‘medeplichtigheid aan een terroristische moord’ of ‘deelname aan een terroristische vereniging’.

Naast de twee leerlingen zijn ook vijf anderen doorverwezen naar de met terrorismebestrijding belaste onderzoeksrechter. Hieronder bevindt zich ook Brahim C, de 48-jarige vader van een leerling van Paty waarnaar Anzarov WhatsApp berichten stuurde. De man zou een van de initiators zijn van de hetze tegen de onthoofde leraar. C. ontkent zelf op de hoogte te zijn geweest van de plannen van de Tsjetsjeense moordenaar.

De als staatsgevaarlijk bekend staande islamitische activist Abdelhakim Sefrioui, die reeds bij de Franse veiligheidsdiensten in beeld is, zou Brahim C. geholpen hebben bij diens stappen om de leraar in een kwaad daglicht te stellen. Dit deed hij met name door de rector van de Parijse school te ontmoeten en onder druk te zetten. Sefrioui verspreidde zelf ook een video waarin hij tot actie tegen de ‘misdadige leraar’ opriep.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin spraken C. en Sefrioui hiermee effectief een fatwa uit tegen de vermoorde aardrijkskunde- en geschiedenisleraar.