Politiek

Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge – Accountants: lijsttrekkersverkiezing CDA zat vol fouten

24-10-2020 16:28

De Uitslag.

De lijsttrekkersverkiezing bij het CDA zat zo vol tekortkomingen dat het partijbestuur ‘allesbehalve een winnaar’ aan had kunnen wijzen. Dat concluderen twee registeraccountants in een brief aan het bestuur van het CDA. De brief is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Lees ook CDA-onderzoek: Echtgenote van Pieter Omtzigt stemde wel degelijk op Hugo de Jonge

De brief is al sinds eind augustus in het bezit van het bestuur maar dat heeft er geen ruchtbaarheid aan gegeven. De lijsttrekkersverkiezing moest over omdat kwaadwillenden geautomatiseerd valse stemmen konden uitbrengen. Bij de verkiezingen die daarna kwamen, bleken kiezers bedankjes voor een stem op een kandidaat te krijgen op wie ze niet hadden gestemd. Naar die onregelmatigheden liet het partijbestuur een flitsonderzoek doen door ICT-bureau CGI. Dat concludeerde binnen een dag dat Hugo de Jonge de terechte winnaar was van het onderzoek.

Lees ook – Hugo de Jonge met hakken over de sloot nieuwe lijsttrekker van het CDA – Heeft steun van 50,7 procent CDA’ers

Van de uitkomsten van dat onderzoek maken de registeraccountants in hun brief gehakt. De anonieme registeraccountants wiens namen bij de redactie bekend zijn, zijn volgens RTL Nieuws ‘bezorgde burgers’ die het CGI-rapport hebben onderzocht dat online staat. Het zijn geen CDA-leden en ze zien het naar eigen zeggen als hun ‘morele plicht’ hun bevindingen te delen.

Zo vallen zij over het feit dat één persoon het ontwerp, de bouw, de test en de ondersteuning van de ict-tool die de digitale verkiezing regelde heeft uitgevoerd. Dat is volgens hen ‘een zeer ernstige tekortkoming’. “Het betekent namelijk dat waarborgen in de organisatie die voor betrouwbare uitkomsten moeten zorgen, ontbreken”, schrijven ze.

Het CDA laat in een reactie weten:

“Wij zijn bekend met deze brief en hebben deze destijds beantwoord. Alle inhoudelijke opmerkingen waren reeds bekend en zijn onderdeel geweest van besprekingen in bestuur en met de lijsttrekkerskandidaten. Het door ons ingestelde onafhankelijke onderzoek geeft antwoord op de gestelde vragen en bevestigt dat er geen grove onregelmatigheden zijn gevonden die van impact zouden zijn geweest op de uitslag van de stemming. Deze reactie hebben wij ook gegeven bij het naar buiten brengen van het onafhankelijke onderzoek op 26 augustus.”

Coen de Jong – Hierom was de opluchting groot toen Hugo de Jonge de CDA-lijsttrekkersverkiezing won