Binnenland

SP zit in haar maag met communistische leden binnen de partij

05-11-2020 20:14

Screenshot YouTube

Ooit werd GroenLinks bijna gekaapt door activisten onder leiding van René Danen. Eenzelfde soort scenario lijkt zich nu ook af te spelen binnen de Socialistische Partij. In korte tijd zijn er nu een handvol actieve leden uit de SP gezet of geschorst vanwege banden met communistische partijen.

Zo moest onder andere de voorzitter van de afdeling in Sittard-Geleen, Emil Jacobs, het schip verlaten. Vandaag valt bij De Gelderlander te lezen dat ook Olaf Kemerink, bestuurslid in Nijmegen, mogelijk wordt geroyeerd. Voorlopig heeft de partij hem enkel nog geschorst vanwege vermeende banden met het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum. Bij de SP is het de regel dat je maar van een politieke partij lid mag zijn.

Saillant detail, net als Jacobs wil Kemerink niet zeggen of hij inderdaad lid is van het Communistisch Platform. Wel zou dit volgens hem niet uit mogen maken:

“…dit is helemaal geen partij. Het platform is juist actief binnen de SP en doet niet aan verkiezingen mee. Dit wordt dus onterecht als dubbellidmaatschap gezien.”

De meningen over deze stellingname zijn verdeeld. Zo werd Kemerink maar met een nipte meerderheid door het Nijmeegse bestuur geschorst. Sommige SP’ers spreken dan ook over een heksenjacht en hebben zich inmiddels verenigd in een actiegroep.

Andere partijgenoten vinden het volkomen terecht dat de communistische beïnvloeding binnen de SP met hand en tand wordt bestreden. Zo spreekt de prominente SP’er Hans van Hooft over mensen die de partij proberen te splijten. Ook stellen sommige leden, zoals Nijmeegs SP-bestuurslid Marloes Piepers, dat het Communistisch Platform wel degelijk kenmerken heeft van een politieke partij:

“Het Communistisch Platform heeft een eigen structuur, eigen conferenties. Een partij dus. Dat betekent dat het bij ons ophoudt voor Olaf. Er zijn bewijzen zat voor zijn dubbellidmaatschap.”

Het Communistisch Platform is zich ondertussen van geen kwaad bewust en spreekt op Facebook van een ‘bredere strategie van bureaucratische verstikking van kritische geluiden binnen de partij door het partijbestuur.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd.