Wesselerbrink in Enschede zuid; in de jaren 60 stond de wijk symbool voor de maakbare samenleving, maar tegenwoordig is de plek vooral bekend vanwege zijn hangjeugdprobleem.
Het verhaal dat donderdag in de Tubantia verscheen bevat dan ook alle kenmerken die je van zo’n buurt verwacht. Er is een groep baldadige tieners die sloopt, intimideert en met vuurwerk speelt. Er zijn doodsbange bejaarden die hun eigen huis hierdoor niet meer uit durven. Plus wijkagenten die met quotes aankomen als:
“We hebben de groepen jongeren die voor gedonder zorgen behoorlijk in beeld. Gaat om zo’n twintig jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar. Al in de zomer hebben we ouders bezocht en gezegd dat het gedrag van hun kinderen moet veranderen. Maar de laatste weken zorgen ze weer voor veel overlast.”
Opmerkelijk is wel hoeveel vergeefse tijd en energie de plaatselijke overheid stopt in een groep jongeren die qua omvang makkelijk in een touringcar past. Er is het project Veilig Thuis Twente dat de thuissituatie onderzoekt van de minderjarige raddraaiers. Op straat surveilleren dagelijks agenten en boa’s, maar ook particuliere beveiligers van Sa-Int Safety.
Natuurlijk is er een leger aan jongerenwerkers dat de raddraaiers met een instuif in een gymzaal probeert te vermaken. Hiermee hopen ze volgens de krant een band op te bouwen met de jongeren in de hoop dat ze nu wel een keer normaal gaan doen.
Verder heeft de gemeente ook een wijkregisseur ingezet die onder andere let op schoolverzuim. Maar of dit alles een garantie is voor succes? De regisseur durft daar geen harde uitspraken over te doen:
“Het zal een kwestie van lange adem zijn. Met alle betrokken partijen is er regelmatig overleg of de aanpak werkt.”