Bioscopen, zwembaden en theaters mogen waarschijnlijk snel weer open

09-11-2020 17:54

Foto is gemaakt door Isi Parente

Heugelijk nieuws. Volgens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, gaat het qua coronabesmettingen de goede kant op. Hierdoor zouden met een beetje mazzel de zwembaden, theaters, bibliotheken en bioscopen snel weer open kunnen.

“We kunnen met een gerust hart zeggen dat de maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn.”

Voor een opening van de horeca is het volgens Kuipers helaas nog wel te vroeg. Ook de sportcompetities zullen om diezelfde reden voorlopig nog stil blijven liggen. Het RIVM meldt op maandag een forse daling van het aantal positief geteste mensen. Dit aantal ging van 5.703 op zondag naar 4.709 maandag. Ook in de dagen daarvoor zijn er minder besmettingen geteld.

In ander goed coronanieuws: medicijnenmaker Pfizer zegt een vaccin te hebben ontwikkeld dat voor 90% effectief is in het voorkomen van COVID-19. Volgens experts is dit een bovengemiddeld goed percentage vergelijkbaar met dat van het mazelenvaccin. Eerder werd er namelijk nog gesproken over een vaccin met een effectiviteit van 50%.

Het vaccin maakt ook gebruik van een nog niet eerder gebruikte techniek. Zo worden kleine vetbolletjes geïnjecteerd met genetisch materiaal erin. Deze RNA-code zorgt ervoor dat de menselijke cel ‘spijkertjes van eiwit’ produceren waardoor het lijf beter met het coronavirus kan omgaan.

Zoals dat gaat met medische uitvindingen houdt Pfizer nog een flink slag om de arm met een hoop wetenschappelijke mitsen en maren. Een laboratorium is niet de echte wereld. Grondstoffen moeten wel voorradig zijn. Onderzoeksgegevens kunnen nog op honderdeneen verschillende manieren worden geïnterpreteerd.

Er is kortom nog geen wetenschappelijke consensus en alles kan nog kapot, maar tegelijkertijd is goed nieuws over het coronavirus ook wel eens lekker om te horen. Waarschijnlijk kan de Elfstedentocht dit jaar dus gewoon coronavrij gereden gaan worden. Werd ook wel weer eens tijd.