Binnenland

Amsterdamse scholen epicentrum van drugshandel en criminele ronselaars

11-11-2020 15:27

Aan de Amsterdamse grachten. Foto van Azhar J

Schokkende signalen uit de lieve stad van vrede en hoop. De scholen in Amsterdam blijken namelijk broedplaatsen te zijn voor allerlei soorten criminaliteit. Volgens het Parool neemt het wapenbezit, de drugshandel en het aantal bedreigingen dan ook schrikbarende vormen aan. Daarnaast wordt er bij de onderwijsinstellingen ook steeds meer geronseld door criminele groeperingen. Wethouder van onderwijs Marjolein Moorman zag onlangs de omvang van het probleem met eigen ogen:

“Ik was laatst om acht uur ’s ochtends op bezoek bij een school en zag allemaal messen op tafel liggen: de opbrengst van de dag ervoor.”

Misschien wel de beste burgemeester ter wereld, Femke Halsema, laat ondertussen weten dat er op sommige scholen zelfs sprake is van een wapenwedloop. Scholieren zouden zich gedwongen voelen om zich te bewapenen vanwege andere klasgenoten met wapens.

Om deze neerwaartse spiraal te keren trekt het gemeentebestuur nu 2 miljoen euro uit. Met dit geld worden onder andere specialisten ingehuurd die zich bezighouden met jonge veelplegers. Deze gaan de leraren dan helpen bij het herkennen van jonge kansparels die net hun criminele carrière zijn begonnen.

Verder moeten de Amsterdamse docenten ‘leren om te gaan met de straatcultuur die in Amsterdam veel scholen binnendringt.’ Zo kent Moorman een leraar die een leerling adviseerde om zijn wapen tijdens schooltijd maar te verstoppen in de bosjes. Een oplossing die zowel door de plantsoendienst als de politie als ongewenst wordt ervaren.