Binnenland

Femke Halsema misschien wel de beste burgemeester ter wereld

13-10-2020 15:44

Femke Halsema. Foto: Maarten Brante.

Burgemeester en algemeen ijkpunt van hoop & liefde Femke Halsema is genomineerd voor de prestigieuze World Mayor Prize. De moeder van Amsterdam staat namelijk samen met zestig andere burgemeesters van over de hele wereld op de lijst met kanshebbers. Zoals alles in 2020 gaat ook de prijs dit jaar vooral over de aanpak van de coronacrisis. Logisch natuurlijk dat je dan uitkomt bij Femke Halsema. Die staat immers bekend om haar kordate en zeer besluitvaardige optredens rondom de coronamaatregelen. Maar ook haar eerlijkheid en integriteit springen vaak enorm in het oog.

De betekenisvolle prijs wordt uitgereikt door de City Mayors Foundation, een internationale stedelijke vraagstukken-denktank. De longlist waar Halsema op staat is een open lijst, wat betekent dat iedereen een burgemeester kan nomineren. Toch kan niet elke omhooggevallen politica zonder relevante werkervaring deze prijs zomaar in de wacht te slepen. Wie kans wil maken op de award moet tijdens de coronacrisis leiderschap getoond hebben, plus veiligheid en zekerheid geboden hebben aan de gemeenschap.

‘We zijn op zoek naar burgemeesters die uitstekende management- en sociale vaardigheden hebben. Maar belangrijker nog is dat zij compassie getoond hebben richting de mensen die zwaar getroffen zijn door het virus.’

Wat dat betreft ziet het er goed uit voor Halsema.

Behalve Halsema is ook burgemeester Giorgio Gori van Bergamo genomineerd. De Italiaanse stad die in het begin van de coronacrisis zo zwaar werd getroffen. Eerder wonnen onder andere de burgemeesters van steden Athene, Melbourne en Mexico City de felbegeerde prijs. We zullen snel weten of Halsema zich bij dit indrukwekkende rijtje mag voegen. We gaan voor je duimen Fem!