Politiek

Oranjes slepen Bild voor de rechter – Duitse krant verwijdert bikinifoto’s koningin Máxima

16-11-2020 16:58

Koning Willem-Alexander en koningin Maximá. (RVD/Erwin Olaf)

De vorst en vorstin gingen dit jaar minimaal tweemaal naar hun buitenhuis in Griekenland. En beide keren leidde de reis tot ophef. In augustus bleek dat ze zich niet aan de coronaregels hielden, excuses volgden. Vorige maand reisde de Koninklijke Familie opnieuw af en wederom volgden excuses. Van die eerste reis publiceerde het Duitse Bild foto’s van koningin Máxima in bikini, onderwijl een beetje spelevarend met de koninklijke speedboat. Dat namen de Oranjes niet en ze stapten naar de Duitse rechter. Of hoe dat heet auf gut Deutsch:

“Die Bild hatte Ende August in der Sonntagsausgabe sowie auf bild.de mehrere Fotos veröffentlicht, auf denen König Willem-Alexander und Königin Máxima in Badebekleidung bei einem Yachtausflug in Griechenland zu sehen sind. Gegen die Veröffentlichung zog das Paar vor Gericht.”

En die zaak hebben de Oranjes nu gewonnen. Op de website van het Koninklijk Huis valt vanaf maandag te lezen in een overzicht van de andere mediascalpen bungelend aan de riem van koning Willem-Alexander:

“De regionale rechtbank Keulen (Landgericht Köln) heeft de Duitse krant Bild-Zeitung verboden vakantiefoto’s van het Nederlandse koningspaar te verspreiden, zoals dit eind augustus 2020 gebeurde via Bild.de. Bij overtredingen kan een boete van € 250.000 worden opgelegd. De rechter oordeelde dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het argument dat de foto’s een bijdrage zouden leveren aan het publiek debat. Uitgever Springer-Verlag heeft zich neergelegd bij de uitspraak.”

Lees ook – Prinses van Oranje Amalia en prinses Alexia bleven achter in Griekenland

René Zwaap – Getorpedeerde Griekse vakantie van Willem-Alexander kan opmaat zijn naar einde monarchie

Bassiehof – De vakantie van de koning is het probleem niet

Ronald van Raak – De Rijksvoorlichtingsdienst besloot tijdens de persconferentie te liegen

H/T AD