Binnenland

Drammen werkt: Tielse Bakker past Zwarte Piet in etalage aan na dreigementen

20-11-2020 15:18

Geen Zwart Piet, maar Haji Firuz

Enige tijd terug waarschuwde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dat ze winkeliers zouden gaan lastigvallen met ‘ludiek acties’. Een aan KOZP gelieerde groep uit de omgeving Tiel heeft deze boodschap duidelijk goed ontvangen. Zo kreeg Bakkerij Bouman vorige week een dreigtelefoontje vanwege de Zwarte Piet die daar in de etalage stond. Tegenover de Gelderlander vertelt de geschrokken eigenaar, Anita van Mook, haar verhaal:

“Het was flink schrikken. De onbekende vrouw die belde zou ons helemaal met de grond gelijk gaan maken op sociale media als we er niks aan zouden veranderen. Ze was echt heel onvriendelijk”

Van Mook en haar man hebben even getwijfeld of ze geen aangifte moesten doen. Voor je het weet ligt er immers een baksteen door je voorruit, of erger. Uiteindelijk besloot het bakkerspaar te buigen voor het gedram omdat het telefoontje anoniem was en de politie het momenteel al druk genoeg heeft.

De zogeheten Tuimelpiet, die al decennia in de winkel hangt, heeft dan ook een metamorfose ondergaan. De pop heeft nu regenboogkleuren op het donkere gezicht staan. De hoofden van de andere Pieten zijn verstopt in een laars zodat niemand zich kan storen aan hun zwarte huidskleur. Ook hangt er nu een disclaimer in de etalage met de tekst: ‘Oordeel niet over wat u ziet. Voor de goede orde: ik ben de regenboogpiet’

Het echtpaar Van Mook hoopt dat de aanpassingen genoeg zijn voor de anonieme dreiger. Verder zweren ze dat achter deze sinterklaasetalage nooit een diep racistische boodschap verscholen zat:

“Het is een echte traditie. Die Tuimelpiet hangt hier al zeker 50 jaar. We krijgen alleen maar positieve reacties: niemand in de winkel deed er moeilijk over of zag er iets kwetsends in. Ook kinderen worden er blij van en zien er niets kwaads in. Het is totaal niet bedoeld om te kwetsen. Iedereen is voor ons gelijk.”