Binnenland

Moskeeën en Koranscholen voortaan verplicht om buitenlandse financiering te openbaren

23-11-2020 14:31

Het OM en de burgemeesters krijgen voortaan het recht om het huishoudboekje in te zien van instellingen die geld ontvangen van buiten de EU. Hiermee moet worden voorkomen dat Nederlandse organisaties worden gefinancierd door buitenlandse entiteiten die aanzetten tot haat, discriminatie en intolerantie. Een parlementaire ondervragingscommissie concludeerde in juni van dit jaar al dat er amper zicht is op deze geldstromen.

Wel is al langer duidelijk dat verschillende Golfstaten hun fundamentalistische versie van de islam in Europa proberen te verspreiden. Stuk voor stuk naties die zelf nooit zouden toestaan wanneer Europese kerken dat bij hen zouden proberen. Volgens minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, is de wet dan ook absoluut noodzakelijk om de democratische rechtsstaat in Nederland te beschermen:

“Organisaties die openstaan voor dit soort donaties mogen daar niet zomaar mee wegkomen.”

Instellingen die weigeren openheid van zaken te geven kunnen voortaan via de rechter worden vervolgd. Bestuurders lopen hierbij het risico op een bestuursverbod van maximaal 5 jaar.