Alle machines die wij als mens gebruiken om ons leven wat aangenamer te maken, zijn ooit door iemand bedacht en uitgevonden. Dat geldt natuurlijk ook voor de grasmaaier, een even vernuftig als simpel staaltje van techniek. In vroeger tijden werd het gras vooral ‘gemaaid’ door dieren. Eigenaren van grote landerijen hielden schapen, herten of koeien en hadden daarmee de meest natuurlijk grasmaaiers die je kunt bedenken. Het kort houden van grasvelden door grazers in te schakelen wordt ook tegenwoordig nog veel toegepast. Maar sinds 1827 kunnen we het gras ook met behulp van een machine maaien.
Het was de Brit Edwin Beard Budding die ervoor gezorgd heeft dat het tuinonderhoud voorgoed zou veranderen. Dankzij hem kunnen we tegenwoordig een grasmaaier kopen om het zware werk mee op te knappen. Als je vroeger je gras wilde kortwieken zonder de hulp van grazers, moest je met een grote schaar aan de slag. Het knippen van het gras was een behoorlijk tijdrovend karwei. Voor het wat grovere werk kon je een zeis of sikkel gebruiken, maar dat was tamelijk vermoeiend en niet geschikt voor het precisiewerk.
Je zou het misschien niet verwachten, maar de inspiratie voor het bedenken van de eerste grasmaaier vond de Brit in een textielfabriek. Hij zag daar een machine die ervoor zorgde dat geweven wollen stoffen werden ontdaan van uitstekende vezels. Wat voor wollen vezels werkte, moest ook voor grassprieten kunnen werken, bedacht hij. Hij maakte een cilinder met drie messen erin, die begonnen te draaien als de grasmaaier in beweging werd gezet. Zijn ontwerp werkte goed en vanaf 1830 had hij patent op het apparaat.
In het vermaarde Regent’s Park te Londen werd de grasmaaier naar verluidt met succes getest. Het leverde de beheerder een flinke tijdwinst op. Met de grasmaaier was hij in staat het werk te doen dat normaal gesproken door acht anderen met sikkels moest worden gedaan. En nog altijd hebben mensen thuis in de schuur soortgelijke grasmaaiers staan.
Wie in de tuin aan de slag gaat, doet er verstandig aan zichzelf goed te beschermen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en voorkomen is altijd beter dan genezen. Zet sowieso een goed paar werkschoenen hoog op de prioriteitenlijst, maar denk ook aan handschoenen en bij sommige klussen eventueel een veiligheidsbril. Tijdens het grasmaaien kunnen immers bijvoorbeeld kleine steentjes of stukjes hout opspatten.