Binnenland

Extreemrechtse Identitair Verzet helpt COA met PR rondom azc in Azelo

30-11-2020 13:19

Identitair Verzet in het VK ter illustratie. (screenshot)

Onlangs kwam het bericht naar buiten dat het COA wederom maximaal 300 vluchtelingen in het gehucht Azelo wil opvangen. Het buurtschap ziet dat totaal niet zitten en zegt dat dit ingaat tegen de gemaakte afspraken. Het extreemrechtse ‘patriottische’ Identitair Verzet (ID) komt het COA gelukkig nu te hulp door zich ongevraagd met de zaak te bemoeien. Zo gaf de actiebeweging aan dagblad Tubantia onder andere de volgende verklaring af:

“Gisteren werd bekend dat een belofte van een politicus niets waard is. Wethouder Kotteman en zijn Gemeenteverraders zijn voornemens voor de vierde maal het azc in Azelo te heropenen. Maar belofte maakt schuld, en die schuld gaat betaald worden! Wij gaan met regionale activisten er een erezaak van maken dat dit azc niet heropend wordt.”

De flyers, posters en spandoeken die ID heeft opgehangen wekken tegelijkertijd veel ergernissen op bij de 750 bewoners van het buurtschap. Net zoals ouders van vermiste kinderen niet zitten te wachten op ondersteuning van stichting Martijn, zo heeft Azelo geen zin in een racistisch imago in hun strijd tegen het azc. Wim Jansen, woordvoerder van Stichting Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo (GBA), zegt dan ook opgelucht te zijn dat de meeste posters van het ID al door de Azeloƫrs zelf zijn weggehaald:

“Er zal altijd wel een enkeling te vinden zijn, die zich verwant voelt met zulke groepen, maar wij achten ons hier echt te fatsoenlijk voor. Toen we dertig jaar geleden demonstreerden tegen de komst van asielzoekers hebben we ons ook verre gehouden van extremistische uitspraken. En dat doen we nu weer.”