Mijnenjagers bij de Koninklijke Marine dragen namen van steden. Onderzeeboten de namen van dieren en fregatten worden vernoemd naar zeehelden van weleer. Denk hierbij aan Tromp, Van Speijk en natuurlijk De Ruyter. Volgens GroenLinks-Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen is dit laatste wel een probleem, want geen enkel oorlogsschip heeft hierdoor nog een vrouwelijke naam. Vooral op de Somalische piraten die deze schepen soms bestrijden komt dit erg seksistisch over.
Gelukkig heeft de regering net twee nieuwe fregatten besteld om deze patriarchale weeffout binnen Defensie te herstellen. Als suggestie wordt onder andere de naam Francien de Zeeuw opgevoerd. Zij was de eerste vrouwelijke militair bij de Nederlandse krijgsmacht en een all-round held tijdens het verzet. Zo luisterde ze Duitse veiligheidsdiensten af, smokkelde ze wapens, bracht ze Britse piloten in veiligheid en waarschuwde ze Canadese soldaten voor vriendelijk vuur. Enfin, genoeg aanknopingspunten om sympathie te krijgen voor dit GroenLinks-voorstel.
Er is al een straat naar De Zeeuw vernoemd, maar echte zeelegendes leven natuurlijk vooral voort op de woelige baren. De VVD deed, volgens het Algemeen Dagblad eerder al een poging om een bevoorradingsschip, dat 2023 te water gaat, naar de vrouw te vernoemen. Defensie liet toen weten helaas al ‘te ver in het naamgevingsproces te zijn.’ De nieuwe fregatten zijn pas in 2028 af, dus hopelijk nog ruim op tijd voor welke naamgevingsproces dan ook.
De moeizame relatie tussen het Nederlandse leger en haar vrouwen: