Docenten van de politieacademie maken zich in toenemende mate zorgen over de eigen screeningsprocedures. Agenten-in-opleiding gaan volgens hen steeds vaker en steeds ernstiger over de schreef. Denk hierbij aan veel te hard rijden, maar ook mishandeling en zelfs drugshandel. Ook zien de leerkrachten veel studenten voorbij komen met psychische problemen die in sommige gevallen zelfs richting suïcide neigen.
Tegelijkertijd wordt de academie wel geacht om in de aankomende jaren 17.000 nieuwe agenten klaar te stomen voor het vak. Voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, herkent dan ook het probleem van de leerkrachten. Volgens hem wordt dit nog versterkt doordat agenten-in-opleiding vaak al te snel moeilijke taken moeten uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan arrestaties.
“Waar het wel eens misgaat, en dat komt ook door wetgeving die er is, is dat je getest wordt op je mentale stabiliteit en intellectueel vermogen, alleen die zaken mogen niet gecombineerd worden. Dus als je dat op sommige punten haalt, en bij andere punten net op de rand zit, je toch door de screening kunt komen, terwijl het soms ook beter is dat dat niet gebeurt.”
Aldus Van de Kamp bij Wakker Nederland. Het is niet de eerste keer dat er twijfels zijn over de screeningsprocedures van de politie. Twee jaar geleden beloofde Den Haag al om deze te verbreden en te verbeteren vanwege dataleks. Aanjager hiervoor was toen de ontmaskering van Mark K., een politiemol met een voorliefde voor plantjes. Ook dit jaar werd er nog een corrupte agent opgepakt die informatie lekte richting het criminele circuit.
Sigrid Kaag had ook een mening over het geheel: