Binnenland

Aantal besmettingen in de Biblebelt stijgt hard en niemand weet waarom

05-12-2020 12:31

Zangkoor in het pre-corona tijdperk, foto Pixabay

In delen van de Biblebelt stijgt het aantal coronabesmettingen flink harder dan elders in het land. Vooral de cijfers in Veenendaal, West Betuwe en Neder-Betuwe vallen hierbij op. Volgens de Gelderlander wellicht het gevolg van grote gereformeerde families, de enorme sociale cohesie en de bomvolle kerken op zondag.

Zelf willen de zwartekousendragers hier niets van weten. Zo vermoedt Peter Mulder, dominee in West en Neder-Betuwe, dat de besmettingen vooral plaatsvinden op de scholen:

“We merken het aan onze jongelui. Ze moeten geregeld een catechisatie-avond afzeggen omdat ze besmet zijn met corona. Zelf annuleren we ook soms catechisatie-avonden, als we merken dat er te veel besmettingen zijn onder jongeren.”

Rector Jaap van Dam bezweert op zijn beurt stellig dat er geen enkel verband is vast te stellen tussen scholieren die samenkomen en een toename van besmettingen. Tegelijkertijd kan ook de ijzersterke gereformeerde sociale cohesie volgens Mulder niet als schuldige worden aangewezen. Ouderen krijgen namelijk nog maar amper bezoek en verjaardagen viert men op de Biblebelt ook nauwelijks meer.

Zijn het dan toch niet stiekem de kerken waar men op zondag met honderden mensen in elkaars nek loopt te galmen? Deze aanname wordt eveneens verworpen door de gelovigen. Zo mag bij de Hersteld Hervormde kerk in Kesteren alleen de voorste rij van de maximaal 100 kerkgangers zingen. Ook bij de Gereformeerde Gemeenten worden minder mensen toegelaten dan normaal. Wel mag hier iedereen zingen en worden er, op medisch advies, geen mondkapjes gedragen:

“Wij hebben artsen in onze gemeente die ons adviseren om de mondkapjes achterwege te laten, omdat juist die kapjes weer een bron van besmetting kunnen zijn als je deze af doet.”

Waar de besmettingen dan wel vandaan komen? Zelfs de GGD durft hier geen eenduidig antwoord op te geven. Volgens hen is slechts 0,4% van alle besmettingen terug te leiden naar kerkbezoek. Waarschijnlijk hebben we hier dan ook te maken met een mysterie dat alleen God zelf kan doorgronden.