Binnenland

Muslim Right Watch voelt zich gecriminaliseerd en sleept NCTV voor de rechter

07-12-2020 15:01

Foto via Hasan Almasi

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt door Muslim Right Watch Nederland (MRWN) voor de rechter gesleept. De islamitische organisatie zegt zich gecriminaliseerd te voelen door een rapport van de inlichtingendienst.

Een aantal keren per jaar bekijkt het NCTV hoe groot of klein de kans is op een aanslag in Nederland. Hierbij worden ook allerlei instellingen tegen het licht gehouden en voorzien van waarschuwingslabels. Zo is MRWN volgens de instantie onderdeel van het ‘organisatorische web van politiek-salafistische aanjagers.’

Nu eist de islamitische instelling een rectificatie van de NCTV omdat ze vinden dat ze voor ‘rotte vis’ worden uitgemaakt. MRWN vermoedt dat de Nederlandse overheid dit expres doet omdat de club moslimdiscriminatie aan de kaak stelt.

Antropoloog Martijn de Koning is het hier natuurlijk volkomen mee eens. In het Parool spreekt hij van gevaarlijke, ongefundeerde en onvoldoende onderbouwde beschuldigingen. De Koning waarschuwt de rechter dan ook voor grote consequenties zoals baanverlies en sociaal isolement als dit ongestraft blijft. Volgens de antropoloog heeft MRWN verder geen typisch salafistisch profiel, maar zijn het gewoon een soort calvinisten met een ander cultureel sausje.

Toenmalig AIVD-directeur Dick Schoof meent echter dat dit onderdeel is van een zorgvuldig opgebouwde façade:

“Ze zullen aan de buitenkant niet die dingen zeggen of doen of laten vastleggen waarvan men weet dat ze over de grenzen gaan van wat wij in onze democratische rechtsstaat strafrechtelijk kunnen aanpakken.”

Het kort geding dient op 10 december.