Politiek

D66 Amsterdam keert zich tegen kerstlichtjeskulturkammer

08-12-2020 14:36

Foto: Pixabay

Na de volledige ineenstorting van Forum voor Democratie eind november voelt de huidige periode onwennig nieuwsluw. We kunnen daarom in onze handjes knijpen dat er in Amsterdam een heuse war on kerstverlichting is uitgebroken.

Nog interessanter is het dat er, uit zeer onverwachte hoek, politiek tegenwicht komt, en wel bij monde van D66 raadslid Ilana Rooderkerk. Mogelijk kreeg zij plots herinneringen aan de liberale beginselen waar D66 ooit op gebaseerd was. Rooderkerk stelt dat D66 Amsterdam het geen goed idee vindt ‘als de wethouder in deze donkere tijd als een soort Scrooge mensen hun kerstverlichting gaat ontzeggen.’

Om te voorkomen dat het erg gezellig wordt in Amsterdam, op een ongereguleerde manier bovendien, moeten de inwoners zich aan strikte voorschriften houden. Verlichting moet verplicht de vormen van de architectuur volgen en er – in geval van historische gebouwen – ook volledig mee in lijn zijn. De verplicht ‘warm witte’ verlichting mag bovendien in geen geval ornamenten verhullen en moet ‘bij voorkeur de karakteristieken van het gebouw’ benadrukken.

De gemeente zelf ziet het beleid overigens als een versoepeling omdat ondernemers nu alleen hun verlichting nog maar hoeven te melden, en niet langer een vergunning hoeven aan te vragen.

Progressief liberaal raadslid Ilana Rooderkerk heeft een andere kijk op het beleid:

„Ook bewoners en kleine ondernemers die hun woning willen versieren moeten voortaan op hun hoede zijn. De gemeente dreigt juist strengere eisen te gaan stellen aan feestverlichting op winkelgevels. Bovendien komt er ook een meldplicht voor zowel ondernemers als particulieren die meer dan één vierkante meter of op meer dan tien procent van de gevel feestverlichting aanbrengen. De voorgenomen maatregelen zijn niet alleen betuttelend maar ook erg verwarrend”

Volgens Ilana is ‘het niet aan de gemeente om te bepalen of feestverlichting passend is.’ Daarnaast vindt Rooderkerk het oneerlijk voor de winkeliers, die hebben met dank aan het coronavirus nog zwaarder te lijden onder de concurrentie van online aanbieders:

„Alle experts zijn het erover eens, winkeliers moeten er alles aan doen om winkelen zoveel mogelijk tot een beleving te maken, alleen dan kunnen winkels een meerwaarde bieden tegenover webshops.”

En wat dacht u van alle juridische conflicten die dit gaat veroorzaken. Om nog maar te zwijgen over de sociale ongemakken die gepaard gaan met beleid dat niemand uit kan leggen. De vrijzinnige politica zou liever zien dat de handhaving zich richt op criminaliteitsbestrijding en de naleving van de coronamaatregelen:

„Juist in tijden van bezuinigingen zouden deze moeten worden voorkomen. Daarbij zou de handhaving zich bezig moeten houden met coronamaatregelen en criminaliteit, in plaats van kerstversiering.”

Wij weten ook niet of dit allemaal echt is, maar tot op heden zijn er bij ons geen aanwijzingen bekend dat het om een zieke grap gaat.