Binnenland

Duizenden therapeuten krijgen les van knettergekke complotwappies tijdens verplichte bijscholing

11-12-2020 20:51

Pierre Capel tijdens een van zijn 'colleges' in Café Weltschmerz, screenshot YouTube

Tijdens bijscholingscursussen voor (alternatieve) therapeuten wordt cursisten de meest absurde onzin aangesmeerd. Zo blijkt uit een rondgang van de NRC. Therapeuten moeten verplicht bijscholingscursussen volgen om zogenaamde accreditatiepunten te krijgen.

Zo promoot koepelorganisatie NIBIG in haar nieuwsbrief aan 3.000 leden een cursus over “de gevolgen en de mogelijke gevaren” van het coronavaccin. Het NIBIG is een door verzekeraars erkende organisatie voor “integrale zorg, complementaire gezondheidszorg, alternatieve therapeuten”. Hier zijn kwakzalvers zoals homeopaten bij aangesloten, maar bijvoorbeeld ook bewegings- en psychotherapeuten. In de brief worden de leden gewaarschuwd voor de knotsgekke complottheorie dat men met het vaccin de “nieuwe mens” wil creëren: “de mens 2.0”. Onder cognitief uitgedaagden leeft namelijk het idee dat het RNA-vaccin ons DNA wellicht blijvend gaat veranderen.

“Bent u zuinig op uw genetische code?” en “Vaccineren of niet?” zijn enkele van de vragen die NIBIG aan haar leden voorlegt. Maar de complotwappie-bingokaart kan nog veel voller. In de laatste alinea van de brief wordt aangeraden zelf de regie in handen te houden door eigen onderzoek te doen. Alleen de kreet “word wakker” ontbreekt nog:

“Denk goed na over de stappen die u zet en wat de consequenties van die keuze zijn. Houd zelf regie in handen: ga vroegtijdig op onderzoek uit en neem straks de juiste beslissing!”

Het is overigens niet zo dat de nieuwsbrief is opgesteld door een overenthousiaste, van Niburu overgenomen, stagiair. Integendeel, de brief is ondertekend door de directeur van het NIBIG, Jennie Verbeek. Op 16 april van dit jaar deed Verbeek al enkele zeer opmerkelijke uitspraken in een Facebookpost op het account van NIBIG:

[…] “zorg voor een gezonde leefstijl, bouw weerstand op. Hamster vooral geen groenten in blik, maar eet verse groenten en fruit en zorg voor gezonde supplementen!”

Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor dit advies, vanuit gezondheidsoogpunt is er geen noemenswaardig verschil tussen verse groenten of blikgroenten.

Maar wist u al dat de schepping zichzelf mogelijk aan het resetten is? En dat COVID-19 bovendien gewoon een griep is?

“Zou het kunnen zijn dat de schepping zichzelf aan het resetten is?

[…] Het lijkt alsof het corona-virus werkt als een grote RESET-knop.

[…] Het is bijna niet te geloven dat door een nieuw griepvirus bijna de hele wereld platligt. […] Ik hoop dat de overheid de juiste maatregelen neemt, zowel voor mensen die griep hebben en krijgen als voor mensen die privé of zakelijk door de huidige situatie problemen hebben.”

De door NIBIG gepromote cursus wordt gegeven door de 72-jarige Belg John Schulpen. Een als toezichthouder vermomde antivaxxer die denkt dat RNA-vaccins de genetische code van de mens veranderen:

In interviews laat hij zich introduceren als Belgische toezichthouder op de introductie van nieuwe medicijnen. Dat staat ook op zijn LinkedIn-profiel. Uit navraag bij deze toezichthouder blijkt dat hij die functie niet bekleedt. Iets dat Schulpen in een telefoongesprek erkent. Hij werkte in het verleden voor adviesbureau’s in de medische sector. Nu waarschuwt hij in lezingen en artikelen voor de risico’s van vaccinaties.

Het zal dan ook niemand verbazen dat Schulpen eerder enthousiast aanschoof in Blue Tiger Studio bij “doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën” Tom Zwitser. Maar ook in complotkrantje Gezond Verstand doet de in acupunctuur en ayurvedische geneeskunde gespecialiseerde “dokter” graag uit de doeken hoe gevaarlijk vaccins nu werkelijk zijn.

De wel relevant opgeleide hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede van de Rijksuniversiteit Groningen wijst de claims van Schulpen resoluut van de hand:

“Het erfelijk materiaal van onze cellen bestaat uit DNA. Een RNA-vaccin kan zich hier niet in nestelen en dus ook niet tot genetische modificatie leiden. We zien bij vaccins bijna nooit gevolgen op lange termijn. Bij een bepaald vaccin tegen de Mexicaanse griep trad bij één op de 17.000 ingeënte personen slaapziekte op. Dat was echt een uitzondering.”

Helaas is de kous hiermee niet af, want ook registratie- en certificeringsorganisatie RBCZ verspreidt desinformatie over corona en vaccinaties. RBCZ is met zo’n 8.000 leden een van de grootste koepelorganisaties voor alternatieve therapeuten. Deze club koos er voor om cursussen te laten verzorgen door wapdokter en kind aan huis bij café Weltschmerz Pierre Capel. Hij sprak op een virtueel congres in oktober zo’n 2.500 zorgverleners toe. De deelnemers kregen hier accreditatiepunten voor. Capel probeerde de 2.500 toehoorders wijs te maken dat er helemaal geen tweede golf is door op misleidende wijze grafieken te tonen.

Hoogleraar toegepaste statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen Casper Albers legt uit:

“Capel trekt de verkeerde conclusie. Hij presenteert grafieken tot 28 september en stopt dus precies voordat de tweede golf qua overledenen toeslaat. Die sterftepiek is nu lager dan in het voorjaar. Dat komt doordat het virus nu rondgaat onder een ander deel van de bevolking. Ouderen en kwetsbaren zijn nu beter beschermd. Dat er in het najaar veel meer besmettingen zijn in verhouding tot het aantal doden, komt ook doordat er in het voorjaar amper werd getest.”

Net als Schulpen is ook Capel doodsbang voor vaccins. Tijdens de RBCZ-webinar werd hem gevraagd of hij zich zal laten vaccineren tegen corona. Dat wilde hij “Absoluut niet” want “het is genetische modificatie. Het vervelende is dat je genetisch een Covid-eiwit in jouw genetica gaat inbrengen.”

Hoogleraar vaccinologie Huckriede schijnt ook hier haar licht op:

 “Ik vermoed dat hij bedoelt dat de RNA-vaccins erfelijk materiaal van het virus in onze cellen inbrengen. Maar bij iedere virusinfectie, ook bij corona, komt er erfelijk materiaal van een virus in onze cellen. Het blijft daar een poosje hangen en wordt dan afgebroken.”

Huckriede is niet blij met de praktijken van Schulpen en Capel:

“Heel veel mensen zijn nu op zoek naar informatie over vaccins. Artsen en hoogleraren worden extra vertrouwd, dus zij hebben ook een extra verantwoordelijkheid om betrouwbare uitspraken te doen.”

Later heeft Capel ook nog bij de AVIG staan verkondigen dat “het coronavirus nauwelijks slachtoffers maakt en dat lockdown-maatregelen niet helpen tegen de verspreiding ervan”. De schade was in dit geval wellicht kleiner omdat bij AVIG maar 241 leden zijn aangesloten en deze bovendien in meerderheid homeopaat of natuurarts zijn. In een reactie aan de NRC laat Capel weten nog altijd achter zijn uitspraken te staan.

Therapeuten die klachten indienden bij een van de koepelorganisaties werden niet serieus genomen. Uit correspondentie blijkt dat de klagers in sommige gevallen zelfs te horen kregen dat corona een wereldwijd complot is om de bevolking te onderdrukken.

Tegen de NRC heeft NIBIG-directeur Jennie Verbeek laten weten nog steeds achter de inhoud van de cursussen te staan. Ze organiseerde zelf met haar eigen lesinstituut Prevenzis antivaccinatienascholing omdat ze er waarde aan hecht dat ook “andere meningen” over vaccineren worden “gehoord”. Want medische feiten zijn tenslotte ook maar een mening.

Directeur Willemieke van Kooten van RBCZ is wel verdrietig over de gang van zaken. Ze wist kennelijk niet dat Capel een halfzachte kwakzalver is, want pas na “oproer” en “heel veel” reacties ziet ze in dat het misschien geen goed idee is om Capel voor therapeuten over corona en vaccins te laten praten. Hem überhaupt uitnodigen vindt ze blijkbaar nog steeds een goed idee:

“Een paar minuten van tevoren vroeg hij of hij wat over corona mocht zeggen. Daar heb ik mee ingestemd. Achteraf gezien was dat geen goed idee.”

Ze blijft wel groot voorstander van het laten horen van een “tegengeluid”, “maar dat had beter niet tijdens dit webinar gekund.”