Voor het eerst sinds de lancering van de Bob-campagne begint de overheid een weer een actie om alcoholgebruik te ontmoedigen. In tegenstelling tot de eenvoudige uitdrukking ‘de Bob zijn’ wordt er deze maal gekozen voor een vergezochte en tenenkrommende oplossing.
De Nederlander is namelijk zo slecht bestand tegen groepsdruk – een probleem dat bovendien alleen met overheidscampagnes bestreden kan worden – dat de overheid zwaar geschut inzet, namelijk: de woordgrap. Voortaan kan de Nederlander een met klem aangeboden drankje afslaan door aan te geven dat hij of zij er voor kiest even ‘dranquilo’ te doen. Dranquilo ja. Een extreem leuk gevonden combinatie van de woorden ‘drank’ en ‘rustig in het Spaans’. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ziet al helemaal voor zich wat een unaniem belachelijk succes dit gaat worden:
“Het moet een gevleugelde uitspraak worden. Zo van: ik ben even dranquilo”
Blokhuis heeft namelijk ontdekt dat alcohol verwoestende effecten op mensenlevens kan hebben:
“We weten dat gebruik van te veel alcohol enorm veel risico met zich mee brengt. Verkeersveiligheid om maar eens wat te noemen. Drank is de hofleverancier van de verslavingsindustrie. De helft van alle verslaafden is alcoholverslaafd. En er sterven duizenden mensen aan de gevolgen van kanker die het gevolg is van alcoholgebruik.”
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil vanzelfsprekend niet betuttelen, maar wel op humoristische wijze aan de ruggengraatloze Nederlanders laten weten dat het heel normaal is om gewoon heel normaal te doen:
“Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid. Daarover willen we niet met een vingertje wijzen maar mensen wel aansporen om er vooral bewust mee om te gaan. Deze nieuwe campagne laat met een knipoog zien dat rustig aan doen met alcohol – van een tijd helemaal niet drinken tot een rondje overslaan en alles wat daar tussen zit – heel normaal is.”
Het ministerie is van plan een meerjarige knipoog-campagne van ‘dranquilo’ te maken.