Binnenland

Politie wil ook kindervuurwerk verbieden, maar mag dit niet van de EU

11-12-2020 12:45

Foto via James Owen

Oud & Nieuw mag dit jaar dan minder feestelijk zijn, als het aan de politie had gelegen was de jaarwisseling nog soberder geweest. Volgens politiecoördinator Ruud Verkuijlen zijn er namelijk serieuze pogingen gedaan om kindervuurwerk te verbieden. Een verbod op sterretjes en knalerwten zou het handhaven van het algemene vuurwerkverbod volgens hem een stuk makkelijker maken:

“Voor het overzicht in de handhaving hadden we het liefst gezien dat er helemaal geen vuurwerk werd afgestoken. Want nu is er wel kindervuurwerk. (We) hadden een rustiger straatbeeld gehad.”

Eerder liet minister Ferd Grapperhaus de Tweede Kamer al weten dat een verbod op kindervuurwerk er niet komt. Europees gezien is het gewoon erg moeilijk om iets onschuldigs als sterretjes te verbieden.

In Rotterdam heeft de politie wel de boetes voor het bezit van normaal vuurwerk verdubbeld. Deze zijn vooral gericht tegen ‘groepen jongeren die door de stad zwerven.’ Bewoners wordt ondertussen gevraagd om goed signalementen te onthouden, want aan het doorgeven van een knal alleen heeft de politie niets.

Het is niet de eerste keer dat er uit de hoek van de hermandad een proefballonnetjes sneuvelt over de jaarwisseling. Eerder pleitte politievakbond ANPV voor een totale drooglegging. Want zoals iedereen weet wordt het werk van de politie makkelijker wanneer je mensen hun pleziertje afpakt.