Afgelopen dinsdag werd Hassan L. aangehouden voor het verduisteren van tienduizenden euro’s, zo weet Omroep Brabant. Subsidiegeld dat eigenlijk bedoeld was voor jongerenwerk en een sportclub. Op zich geen opzienbarend nieuws, ware het niet dat Hassan lange tijd van alle kanten als een sprankelend voorbeeld voor de Brabantse jeugd is gepromoot.
Zo was Hassan onder meer lange tijd voorzitter van voetbalclub VV Barca (later SC Hoge Vucht), een vereniging die veel gemeentelijke steun en subsidie ontving. Het Bredase stadsbestuur zag in Hassan en zijn voetbalvereniging dan ook lange tijd de perfecte schakel tussen probleemjongeren en het sociale domein. Een rol die Hassan graag en publiekelijk op zich nam:
“Sommige jongeren kunnen moeilijk aan werk komen of stoppen met school. Anderen komen in aanraking met het criminele circuit, dat zie je soms terug in het veld en daar moeten wij mee leren omgaan.”
Tegelijkertijd had de club al vanaf het begin problemen met agressieve spelers en trainers. In sommige gevallen moest naast de politie ook de ambulance er aan te pas komen. Zo schopte een speler van SC Hoge Vucht zichzelf het ziekenhuis in door tegen een glazen pui te trappen. Volgens Hassan werd dit geweld voornamelijk uitgelokt door racistische blanke uitteams in de polder.
Toch kreeg de voetbalvereniging keer op keer op keer een nieuwe kans om dezelfde fouten te maken. Begin 2019 besloot de KNVB dat er een ondergrens was bereikt en royeerde de club uiteindelijk voorgoed. Wel gaf de voetbalbond Hassan een schouderklopje voor zijn goede werk:
“De bevlogenheid die het jonge bestuur van SC Hoge Vucht toont op maatschappelijk vlak is te prijzen, maar daaraan lijkt het voetbal en de daarmee gemoeide belangen van de andere voetbalverenigingen en de KNVB ondergeschikt te zijn geraakt.”
Na deze uitspraak ging Hassan aan de slag bij voetbalclub PCP. Ondanks alle brokken uit het verleden kon de 36-jarige man zich ook hier zonder al teveel kritiek profileren als rolmodel.
Naast voetbalvoorzitter was Hassan een gevierd jongerenwerker voor Surplus in Oosterhout. Een gemeente die verder geen enkel probleem heeft met hangjongeren. Ook in deze functie mocht Hassan zichzelf graag in de media presenteren als lichtend voorbeeld die de jeugd met vaderlijke adviezen onder controle hield. Al kan je met terugwerkende kracht afvragen (pdf.) waarover hij precies tips heeft gegeven:
“Ik wil jongeren handvatten aanreiken. We ondersteunen en begeleiden bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidie en we zetten jongeren in hun kracht. Maar ze moeten het uiteindelijk zélf organiseren.”
Daarnaast is Hassan actief bij Stichting Marokkaanse Jongeren in Breda. In deze hoedanigheid liet hij regelmatig weten dat het gebrek aan jongerenwerkers zoals hijzelf de oorzaak is van veel problemen in achterstandswijken. Ook protesteerde Hassan, hoe kan het ook anders, tegen de intrekking van de subsidie voor deze club een paar jaar terug.
Al met al kan je zeggen dat je in dit land eigenlijk niks verkeerds kan doen zolang je maar de juiste buzzwoorden gebruikt bij de juiste subsidiepotjes.