Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Wopke Hoekstra bezorgt als lijsttrekker CDA flinke zetelwinst

20-12-2020 09:50

Het effect van de verandering van het lijsttrekkerschap van het CDA op 11 december is vandaag duidelijk terug te vinden in onze zetelpeiling. Ten opzichte van twee weken geleden is het CDA 5 zetels gestegen. Daarnaast zien we dat de nieuwe partij JA21 1 zetel haalde.

Per saldo zien we die zes zetels verschoven van: VVD (-2), PVV, D66, GroenLinks en 50PLUS ieder 1 zetel.

De VVD staat nu 8 zetels voor op de PVV en 15 zetels op het CDA. PvdA (13), D66 (12) en GroenLinks (10) komen op grote afstand. Inclusief de SP staan deze vier partijen 44 zetels. Dat zijn er minder dan VVD plus CDA bij elkaar (53).

De vier regeringspartijen samen staan nu nog maar op 4 zetels verlies (72). Mocht het CDA nog duidelijk gaan stijgen zonder dat VVD+D66+ChristenUnie in dezelfde mate zou gaan dalen dan is niet uit te sluiten dat deze vier partijen samen weer een meerderheid behalen.

In dat kader is het relevant om vast te stellen dat door het stemmen per post van personen boven de 70 jaar mogelijk te maken en onder die leeftijd niet er een (extra) verschil in opkomstpercentage kan gaan ontstaan tussen de groepen boven en onder de 70 jaar. Omdat de CDA-kiezers gemiddeld ouder zijn dan het electoraat kan die differentiatie in opkomst precies het verschil tussen een meerderheid van het huidig kabinet betekenen of juist niet.

Ten slotte hebben we dan nog 8 kleinere partijen, die samen op 27 zetels staan. Als dit de echte uitslag zou zijn op 17 maart komen er in totaal 15 partijen in de kamer, 6 met 4 zetels of minder.