Binnenland

Rechter: NCTV mag Muslim Rights Watch ‘waakhond van de islamitische gemeenschap’ noemen

21-12-2020 14:41

Foto van Ibrahim Uz

Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoeft passages over de Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) niet te veranderen. Dit heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

In het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland wordt de islamitische organisatie omschreven als een ‘politiek-salafistische aanjager’ en ‘een waakhond van de islamitische gemeenschap.’ Volgens de MRWN kwaadaardige aantijgingen die geen recht doen aan de bergen die zij verzetten. Zelf beweren ze namelijk enkel & alleen een islamitische mensenrechtenorganisatie te zijn die controleert of de rechten van moslims niet worden overtreden. Zo staat op hun site onder meer te lezen:

“Anno 2020 is ‘de moslim’ in Nederland een zondebok die lijdzaam moet toekijken hoe zijn religie ‘achterlijk’ wordt genoemd en zijn profeet voor ‘pedofiel’ wordt uitgemaakt.”

De rechter meent echter dat het rapport een document is dat de Tweede Kamer moet informeren. Hierdoor valt het onder artikel 71 van de Grondwet dat stelt dat:

“(D)eelnemers aan het parlementaire debat zich vrij moeten kunnen uiten, zonder bang te zijn dat zij zich voor hun uitlatingen voor een rechter moeten verantwoorden.”

MRWN gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak. Eerder gaven zij al aan te zullen strijden tot aan het Europese Hof.