Politiek

Coronavirus – Steeds meer kinder-icbedden gesloten

22-12-2020 10:39

Medewerker van een Intensive Care-unit. (Screenshot EenVandaag)

Kinder intensive cares in het hele land staan noodgedwongen bedden af aan volwassen patiënten nu het aantal ernstig zieke coronaviruspatiënten razendsnel oploopt. Het is een uitzonderlijke noodsprong: kinder-intensivisten zeggen dat ze nooit eerder zo langdurig en op zo’n grote schaal hun collega’s te hulp hebben moeten schieten. De afgelopen dagen zijn steeds meer kinder-icbedden gesloten, zodat het personeel op de ic voor volwassenen kan assisteren. In het Leidse LUMC is het aantal bedden bijna gehalveerd, van elf naar zes. In Groningen komen zelfs volwassen coronapatiënten op de kinder-ic te liggen. Elders worden operaties afgezegd om bedden vrij te maken. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Nederland telt zeven kinder-ic’s waar jaarlijks zo’n vijfduizend kinderen tussen de 0 en de 18 jaar worden opgenomen. Van de bij elkaar honderd tot honderdtien bedden (afhankelijk van beschikbaar personeel) waren er eind vorige week nog maar een paar beschikbaar. Onderling is afgesproken dat  er genoeg bedden open blijven voor acuut zieke kinderen.

Ondertussen zijn maandag voor het eerst sinds twee maanden weer coronapatiënten overgeplaatst van Nederlandse naar Duitse intensive cares. Steeds meer ziekenhuizen hebben opnieuw de handen vol aan covid en ze zijn overvallen door de laatste piek.