Portemonnee

Gebruik deze tips om een zorgverzekering af te sluiten als student

23-12-2020 12:36

December is normaal gesproken een ontzettend drukke maand. Zo zul je gaan borrelen met je collega’s, je gaat Sinterklaas vieren met je gezin, je gaat dineren met kerst met je familie en gezellig zitten met je vrienden met Oud & Nieuw. Toch zal dit in 2020 wat anders zijn. We hebben natuurlijk minder feestjes en zullen met name thuis zijn, wat uiteraard komt door het coronavirus. Je vindt dit mogelijk verschrikkelijk, maar het is wel een goed moment om je zorgverzekering te vergelijken. Ook als student kun je dit natuurlijk doen, zo kun je toch snel even 10 euro per maand besparen op je ziektekostenverzekering.

Zorgtoeslag 

De kans is heel groot dat je recht hebt op zorgtoeslag als student. Je zult dit wel zelf aan moeten vragen, wat je kunt doen via Mijn Toeslagen op de site van de Belastingdienst. Niet iedereen zal overigens recht hebben op zorgtoeslag. Mensen, dus ook jongeren die studeren, komen hier namelijk alleen voor in aanmerking als ze niet meer verdienen dan een specifiek bedrag. In 2021 is dit bedrag vastgesteld op 30.500 euro per jaar. Als je halverwege het jaar een salarisverhoging krijgt dan zul je mogelijk niet meer recht hebben op zorgtoeslag. Je moet het dan zelf stopzetten.

Basisverzekering

Bij alle zorgverzekeraars in Nederland is de inhoud van de basisverzekering gelijk. De overheid bepaalt dit namelijk. Toch zit er een groot verschil in de premie. In 2021 zul je voor de goedkoopste zorgverzekering net iets meer dan 100 euro per maand moeten betalen, terwijl de duurste basisverzekering al bijna 150 euro per maand kost. Ook verschillen de basisverzekering in het aantal zorgverleners die ze hebben gecontracteerd. Bij de basisverzekering kun je kiezen uit vier polissen, waarbij de naturapolis (budget) het goedkoopst en het minst uitgebreid is. De restitutiepolis is juist het duurst en het meest uitgebreid.

Eigen risico

Als je de premie van je zorgverzekering wilt verlagen dan kun je je eigen risico verhogen. Standaard bedraagt dit 385 euro, maar je kunt het met maximaal 500 euro verhogen. Dan bedraagt je eigen risico dus 885 euro. In ruil voor deze verhoging zul je korting krijgen op de premie, wat kan oplopen tot zo’n 25 euro per maand. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een financiële buffer moet hebben om je eigen risico te kunnen betalen als je wel onverwachts in het ziekenhuis belandt. Gebruik je jaarlijks veel zorg? Verhoog je eigen risico dan zeker niet.

Internetverzekeraar

De kans is groot dat je als student alles regelt via het internet. Je zult dan ook geen behoefte hebben aan communicatie per post. Bovendien zou het best kunnen dat je niet wilt bellen met de klantenservice van je zorgverzekeraar. Is dit het geval? Maak dan de keuze om een zorgverzekering af te sluiten bij een zogeheten internetverzekeraar. Dit soort verzekeraars hebben als voordeel dat ze een lagere premie aanbieden. Dit komt doordat de internetverzekeraars besparen op de bedrijfskosten die traditionele aanbieders van zorgverzekeringen maken.

Aanvullende verzekering

Naast een basisverzekering kun je bij je zorgpolis natuurlijk ook nog een aanvullende verzekering afsluiten. Zorgverzekeraars zullen meerdere van dit soort extra dekkingen aanbieden en een aanvullende verzekering zal al snel vijftien euro per maand kosten, waarbij je onder andere kunt denken aan een aanvullende verzekering voor de fysiotherapeut, tandarts of alternatieve geneeswijzen. Dit zal al snel 15 euro per maand kosten, wat dus bovenop de premie van de basisverzekering zal komen. Als student is dit veel geld, terwijl de kans groot is dat je de aanvullende verzekering helemaal niet of weinig zult gebruiken.