Politiek

Gerard Sanderink bedreigt politie, Rian van Rijbroek wist zijn telefoon en iPad op afstand

28-12-2020 11:52

Rian van Rijbroek. (Screenshot Nieuwsuur)

Gerard Sanderink heeft zich vlak voor Kerstmis ernstig misdragen toen een deurwaarder bij hem beslag kwam leggen op zijn email-account en telefoon op het hoofdkantoor van zijn bedrijf Strukton in Utrecht. Sanderink wilde zijn telefoon echter niet afgeven. De topman bedreigde een politie-inspecteur en vernietigde samen met zijn vriendin Rian van Rijbroek ter plekke bewijsmateriaal dat in beslag moest worden genomen. Dat schrijft Tubantia maandag.

Lees ook – Straf voor politieman die met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek samenwerkte

In de tussentijd had de deurwaarder wel beslag kunnen leggen op Sanderinks mailaccount bij Strukton. En daarin zaten ook berichten van Apple waaruit bleek wat er die ochtend was gebeurd. Apple meldde per mail dat de inhoud van zowel Sanderinks iPhone als zijn iPad werd gewist.

Het uitwissen van alle data gebeurde op afstand. De deurwaarder nam ook bewijsmateriaal in beslag dat een aanwijzing gaf over wie dat had gedaan. Er lag namelijk een document in het kantoor met inloggegevens van Sanderinks accounts. Daaruit bleek dat de wachtwoorden van de Centric-topman regelmatig worden gewijzigd door Rian van Rijbroek, zijn huidige vriendin die bekend staat als cybercharlatan (en ultrageheime spion).

Van Rijbroek bleek de bedenker van al Sanderinks iCloud-wachtwoorden, waarmee zij ook gelegenheid had om zijn accounts op afstand te wissen. Ze had bovendien nog tijdens het bezoek van de deurwaarder een geheel nieuw iCloud-account voor haar geliefde aangemaakt, waarvan zij alleen het wachtwoord wist.

De Twentse topman werd onlangs door de rechtbank in Almelo opnieuw veroordeeld voor het verspreiden van smaad en laster over zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Zij liet beslag leggen op de telefoon en mailbox van Sanderink, voor verdere bewijzen daarvan.

Lees ook – Antwoorden Kamervragen over cybercharlatan Rian van Rijbroek close readen met Pieter Omtzigt (CDA)