Politiek

CDA wil opheldering over bizar gedrag Gerard Sanderink en cybercharlatan Rian van Rijbroek

29-12-2020 12:38

Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek.

Centric-topman Gerard Sanderink en zijn liefdespartner/cybercharlatan Rian van Rijbroek deze week wederom in opspraak. Sanderink bleek zich vlak voor kerstmis misdragen te hebben toen een deurwaarder bij hem beslag kwam leggen op zijn email-account en telefoon op het hoofdkantoor van zijn bouwbedrijf Strukton in Utrecht. Sanderink bedreigde daarbij een politieagent, Van Rijbroek wiste op afstand de telefoon in kwestie. Sanderink vertoont al langere tijd grillig gedrag. Het CDA maakt zich daar zorgen over omdat Centric een belangrijke leverancier van overheden (waaronder De Nederlandsche Bank (DNB) en de Bank Nederlandse Gemeenten) en financiële instellingen op ICT-gebied is.

Lees ook – Gerard Sanderink bedreigt politie, Rian van Rijbroek wist zijn telefoon en iPad op afstand

CDA’ers onder leiding van Pieter Omtzigt willen nu van het ministerie van Financiën weten of het gepast is dat DNB nog steeds zaken blijft doen met Centric:

“Is het gepast voor DNB en de Nederlandse overheid om zaken te blijven doen met iemand die zich niet gerechtelijke uitspraken houdt en gezagsdragers bedreigt en dat nota bene in gevoelige materie zoals ICT en bij gevoelige instellingen zoals DNB?”

Ook zetten de Kamerleden vraagtekens bij de rol van Van Rijbroek:

“Hoe beoordeelt u de rol van de huidige partner van dhr. Sanderink die gevorderde mails en appjes gewist zou hebben? Kan iemand die gevorderde informatie wist betroken zijn bij een onderneming die essentiele ICT levert aan de overheid?”

Het is niet voor het eerst dat het CDA aan de bel trekt bij Financiën over de affaire. Begin dit jaar zag het kabinet – weliswaar ‘vooralsnog’ – geen reden tot ingrijpen. Wordt wederom vervolgd. Plus: Mooi uitzoekverhaal van TubantiaSerieuze mails ict-ondernemer Sanderink komen van ip-adres cybercharlatan.