Politiek

D66 wil opheldering van kabinet over Kerstkerkbezoek minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA)

05-01-2021 18:44

Ank Bijleveld tijdens haar kerkbezoek op Kerstavond. (Screenshot RTV Oost)

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) deed afgelopen Kerstavond een Grapperhausje door tijdens de lockdown een bezoek te brengen aan een kerkdienst in haar woonplaats Goor. En dat terwijl diezelfde Ferd Grapperhaus – partijgenoot en minister van Justitie en Veiligheid – een paar dagen eerder tegen het Nederlands Dagblad had gezegd dat alle kerken hun vieringen online moesten doen. Mooie quote: “Ik ben onwrikbaar.’ Wie toch fysiek een kerkdienst bijwoont, moet daarover volgens hem rekenschap afleggen. ‘Ook tegenover God.’”

Lees ook – Defensievakbond en PVV ontstemd over kerkbezoek Ank Bijleveld (CDA) op Kerstavond

Dat is D66 Kamerlid Maarten Groothuizen ook niet ontgaan en omdat het schijnbaar op dit moment niet al te gezellig in de coalitie is, gooit de sociaal-liberaal in de eerste week van het nieuwe jaar een setje Kamervragen over de schutting bij Grapperhaus en eveneens CDA’er en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Want hoe kwalificeren zij het bezoek van de MinDef aan een fysieke kerkdienst in het licht van Grapperhaus’ oproep in het Nederlands Dagblad om geen fysieke kerkdiensten te bezoeken? En was de aansporing van Grapperhaus eigenlijk ‘een uitdrukking van kabinetsbeleid?’ En hoe is het afgelopen met ‘dat rekenschap afleggen’, in dit geval door Bijleveld? En hebben ministers geen voorbeeldfunctie en zijn daar afspraken over gemaakt in de Trêveszaal?

Enfin, beetje parlementair trollen doe je zo.

Wordt vervolgd.

Lees ook – Ferd Grapperhaus krijgt boete voor overtreden coronaregels op bruiloft – Heeft nu strafblad