Binnenland

Opsporing Verzocht heeft beter oplossingspercentage dan de politie zelf

05-01-2021 16:59

Still van Opsporing Verzocht

Wat je ook wordt aangedaan in ons land Nederland, er is altijd een instituut waarop je kan vertrouwen en dat is Opsporing Verzocht. Al meer dan 45 jaar helpt dit tv-programma de hardwerkende burger in haar strijd tegen onrecht. Een gevecht dat zijn vruchten afwerpt, want maar liefst 40% van alle zaken in Opsporing Verzocht wordt opgelost.

Hiermee heeft het programma een hoger oplossingspercentage dan de politie zelf. Deze bleef in 2019 steken rond de 31%. In maar liefst 30 gemeentes werd de afgelopen 3 jaar zelfs geen enkele inbraak opgelost.

Chef opsporingsberichten bij het Openbaar Ministerie Ernst Pols snapt wel waarom Opsporing Verzocht zo succesvol is:

“Elke week kijken meer dan een miljoen mensen naar de uitzending. Mensen die getoond worden, weten dat. Het is zeer voorstelbaar dat ze de volgende dag het gevoel hebben dat ze door iedereen bekeken worden en vervolgens eieren voor hun geld kiezen en zich melden bij het politiebureau.”

Ook bajesklanten en teleurgestelde ouders helpen het programma regelmatig met gouden tips. Opsporing Verzocht hield onder andere de zaak Nicky Verstappen levend en zorgde voor een doorbraak in de zaak van de vermiste student Sumanta Bansi.

Het is in die zin moeilijk te begrijpen waarom de NPO zo’n hekel heeft aan dit succesnummer met overduidelijke maatschappelijke waarde. Als de rage rondom pedojagers iets duidelijk maakt is dat het land met liefde de politie assisteert.

Voor de liefhebbers, hier een aantal zaken met loslopende daders:

Katwijk Overval Juwelier. Gepleegd op 20 november 2020.
Tilburg  Nieuwe aanslag Poolse supermarkt op 4 januari 2021.
Neer Handgranaat bij woning journalist. Aangetroffen op 27 december 2020.
Lettele Woningoverval. Gepleegd op 2 november 2020.
Eindhoven Poging doodslag Gepleegd op 5 maart 2020.
Geldrop Woningoverval. Gepleegd op 11 februari 2020.
Amerongen Overval op tankstation. Gepleegd op 5 mei 2020.