Nu de coronacrisis ons kleine kikkerlandje al bijna een jaar in een wurggreep houdt worden ook de negatieve bijeffecten steeds beter zichtbaar. Zo stijgt het aantal kinderen dat in het ziekenhuis belandt na een zelfmoordpoging zorgwekkend snel. Károly Illy, kinderarts en lid van het OMT, beschikt niet over harde cijfers, maar noemt het probleem een harde realiteit die niet te negeren is:
“Het is het topje van de ijsberg van alle ellende die eronder ligt (…) het is echt een noodsignaal dat ik van de hoofden van de ic’s heb gekregen.’’
Illy vermoedt dat de sluiting van de scholen de oorzaak is van de toename. Ook het aantal minderjarigen met levensbedreigende eetstoornissen is sinds de lockdown namelijk tussen de 30 en 40% gestegen. Hulplijn 113 merkt eveneens dat er veel meer mensen rondlopen met suïcidale neigingen dan normaal. Waar medewerkers vorig jaar zo’n 300 gesprekken per dag voerden, zijn dat er momenteel al 500. Dit kunnen personen zijn die al langer mentaal pijn lijden, maar ook mensen die aan de buitenkant alles op orde lijken te hebben.
Medewerkers merken dat jongeren vooral spreken over minder zelfvertrouwen en minder vertrouwen in hun omgeving. Kinderarts Annemarie van Bellegem laat in het Algemeen Dagblad weten dat dit laatste niet zo gek is. Volgen haar levert al dat thuiswerken maar een raar wereldbeeld op:
“Het betekent bijvoorbeeld dat ze meer op een beeldscherm zitten, waar ze via de sociale media meer geconfronteerd worden met het ideale plaatje waar ze zelf dan niet in lijken te passen. Ze hebben ook minder contact met leeftijdsgenoten zoals zijzelf, en spiegelen zich dus meer aan wat ze online zien.”
Mensen die rondlopen met zelfmoordgedachten kunnen altijd vrijblijvend en anoniem contact opnemen via 113 of 0800-0113. Wanneer zelfs het praten even teveel energie kost kan er ook gechat worden via 113.nl. Probeer het, ze hebben er verstand van.