Binnenland

Gemeente Wijdemeren: boete voor illegale boodschappen van bijstandsvrouw is volkomen terecht

21-01-2021 15:21

Foto via Maddi Bazzocco

De advocaat was er al bang voor en nu komt het ook echt uit: de bijstandsvrouw die gratis boodschappen ontving van haar moeder was volgens de gemeente Wijdemeren inderdaad heel fout en illegaal bezig.

Volgens het plaatselijke college gaf de vrouw drie jaar lang vrijwel niks uit aan levensonderhoud en ging het meeste geld op aan de vaste lasten van een auto en een motor:

“De inwoonster heeft echter de veranderingen in haar vermogenssituatie (auto) en haar inkomenssituatie (ontvangst boodschappen door haar moeder) niet gemeld, terwijl ze daar wel toe verplicht was. Ook is zij in deze periode in het buitenland geweest zonder dit te melden.”

Juridisch gezien klopt dit allemaal natuurlijk best. Je mag geen pannetjes eten van moeders aannemen als je daarmee geld bespaart voor de wegenbelasting. Juridisch gezien komt de vrouw zelfs nog goed weg dat er geen extra strafboete boven het bedrag van 7.039,96 euro komt. Ja, juridisch gezien mag de gemeente Wijdemeren zichzelf best op de schouder kloppen.

Maar qua menselijke maat? We zitten midden in de ergste pandemie sinds mensenheugenis. De overheid probeert met man en macht de gemeenschapszin levend te houden binnen de samenleving. Een groeiende kudde mensen ziet het Rijk daarentegen steeds meer als vijand in plaats van partner. De gemeente Wijdemeren mist helaas blijkbaar de maatschappelijke antenne om dit specifieke probleem anders te benaderen dan juridisch. Slim.